Humant papillomvirus, HPV, är en grupp av vårtvirus som sprids via slemhinne- och hudkontakt. I Sverige är HPV den vanligaste sexuellt överförbara infektionen. De flesta infektioner läker ut av sig själv, men kan ibland bli kronisk. Personer med kvarstående HPV-infektion har en ökad risk att senare i livet utveckla livmoderhalscancer, analcancer, cancer i svalgregionen och i könsorgan. Det finns effektiva vaccin mot de virustyper av HPV som oftast är orsaken till cancerutveckling. Att vaccinera sig mot HPV innan man träffat på viruset är det bästa sättet att skydda sig mot HPV-relaterad cancer. HPV vaccination har sedan flera år varit en del av allmänna barnvaccinationsprogrammet, först för flickor och senare även för pojkar. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu även vaccination av vuxna upp till 26 år.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination mot HPV till:
- Flickor födda 1999 och senare resp. pojkar födda 2009 och senare som del i allmänna vaccinationsprogrammet. Barn och ungdomar som omfattas av programmet har rätt till kostnadsfri vaccination upp till 18 års ålder.
- Alla personer oavsett kön till och med 26 år som inte tidigare har vaccinerat sig mot HPV.
Risken för HPV-orsakad cancer är högre inom vissa grupper. Det är därför särskilt prioriterat att nå personer till och med 26 år i följande grupper:- Män som har sex med män (MSM)
- Transpersoner
- Personer som lever med hiv
HPV-vaccination rekommenderas till personer som lever med hiv oavsett CD4- nivå, virusnivå och hivbehandling.
Vaccination av personer 27 år och äldre mot HPV
- Personer som är 27 år och äldre har i många fall en begränsad nytta av HPV-vaccination, men det kan övervägas i enskilda fall efter en individuell bedömning av följande:
- Tidgare exponering för HPV
- Framtida risk att exponeras för HPV
- Förhöjd risk att utveckla cancer (där nedsatt immunförsvar och rökning är de viktigaste faktorerna).
En individuell bedömning kan vara särskilt relevant för MSM, transpersoner och personer som lever med hiv, eftersom de på gruppnivå har en ökad risk för att exponeras för HPV och utveckla cancer.
Vaccination av andra grupper, regionala rekommendationer
- Det finns flera studier som visar på ett behov av och en god effekt av vaccination av andra grupper mot HPV, till exempel personer med nedsatt immunförsvar.
I Region Örebro län rekommenderas därför vaccinationer till personer som ska organtransplanteras eller har stamcellstransplanterats (efter behandlande läkares bedömning). - Kvinnor som koniseras för höggradiga cellförändringar eller cancer på livmodertappen är en annan grupp som rekommenderas vaccination i Region Örebro län. Konisering är ett kirurgiskt ingrepp då cellförändringar på livmodertappen tas bort.
- Inom ramen för ett forskningsprojekt för att utrota livmoderhalscancer erbjuds även kvinnor födda 1994–1999 kostnadsfri HPV-vaccination i samband med screening för livmoderhalscancer. Alla regioner i Sverige deltar i projektet, som startade i maj 2021 och pågår t o m juni 2025.
Hittills har tre vacciner mot HPV utvecklats och marknadsförts i Sverige:
- 2-valent vaccin (Cervarix) ger skydd mot HPV-typerna 16 och 18 (de typer som orsakar flest fall av cancer)
- 4-valent vaccin (Gardasil) ger skydd mot HPV-typerna 16 och 18, och även typerna 6 och 11 (som orsakar kondylom)
- 9-valent vaccin (Gardasil 9) ger skydd mot HPV-typerna 6, 11, 16 och 18 och dessutom typerna 31, 33, 45, 52 och 58 (som också kan orsaka cancer). Utöver HPV-typernas ytproteiner innehåller vaccinet adjuvans i form av aluminiumhydroxidföreningar. Gardasil 9 är det vaccin som är tillgängligt i Sverige.
Vaccinerna mot HPV är godkända för användning från 9 års ålder och har inte någon övre åldersgräns.
Alla vacciner skyddar mot HPV typ 16 och 18. Det är de HPV-typer som orsakar flest fall av livmoderhalscancer (omkring 70 procent av fallen), analcancer (80 procent av fallen) och svalgcancer (60 procent av fallen).
Antal doser
För barn 9-14 år ges HPV-vaccin i ett två-dosschema, med minst sex månader mellan doserna.
För barn från 15 år och vuxna finns i produktresuméer rekommendationer med tre-dosschema från 15 års ålder. Enligt regionalt beslut nedan* rekommenderas i Region Örebro län:
- 2 dos-schema från 18 års ålder 0, 6 månader.
- 3 dos-schema koniserad, HIV, nedsatt immunförsvar 0, 2, 6, månader.
*Vaccinationsgruppen i Region Örebro län rekommenderar att vaccination, för både kvinnor och män 18 år och äldre, erbjuds med off-label två-dosschema med 6 månaders intervall. Detta utifrån ett positionsdokument från 2022 publicerat av WHO som föreslår off-label två-dosschema.
Dock bör personer som lever med hiv, personer med nedsatt immunförsvar, samt kvinnor som koniseras för höggradiga cellförändringar eller cancer, vaccineras med tre doser vaccin mot HPV, oavsett ålder. Detta framgår också av produktresuméerna.
Skyddseffekt
HPV-vaccin ger över 90 procents skydd mot de HPV-typer som vaccinerna innehåller, om man inte blivit smittad med dessa typer innan man blev vaccinerad. Skyddseffekten är hög på gruppnivå, cirka 50–70 procent, när det är oklart om de vaccinerade personerna var HPV-infekterade eller inte vid vaccination.
Biverkningar
De flesta reaktioner som förekommer av vaccinationen är milda och snabbt övergående. De vanligast förekommande biverkningarna är lokala reaktioner (smärta, rodnad, svullnad och kliande) vid stickstället, kortvarig feber, huvudvärk, trötthet och illamående. Svimning kan förekomma, efter eller till och med före vaccination, och räknas framför allt som en reaktion på nålsticket. Allergiska reaktioner är mycket sällsynta.
Grundläggande bestämmelser om ordination, iordningställande och administrering av läkemedel för vaccination finns i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd [HSLF-FS 2017:37] om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården.
Information kommer inom kort
Grupper som erbjuds vaccination mot HPV utan kostnad:
- Pojkar och flickor inom allmänna vaccinationsprogrammet.
- Kvinnor födda 1994–1999 i samband med screening för livmoderhalscancer.
- Kvinnor som koniserats för höggradiga cellförändringar eller som haft cancer på livmodertappen.
Övriga grupper som rekommenderas vaccination enligt Folkhälsomyndigheten, respektive regionala rekommendationer, erbjuds vaccination mot HPV för 220 kronor (Gäller fr o m 15 januari 2025).
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Friday, December 6, 2024