Illustration: Majsan Sundell
Orderguider
Förhöjande dynor och kildynor ingår inte i det subventionerade hjälpmedelssortimentet. För att säkerställa närhet och tillgång i hela länet finns produkterna till försäljning genom förskrivning.
Aktuella priser anges för respektive produkt. Storlekar läggs upp efter behov, kontakta sortimentsansvarig konsulent vid önskemål.
Ångerrätt
Patienten har 14 dagars ångerrätt från den dagen patienten tar emot dynan. För att kunna nyttja ångerrätten ska dynan vara i oanvänt skick. Information med retursedel medföljer varje dyna vid leverans.
Utprovning
Dynor kan lagerflyttas till delförråd så att olika modeller och höjder på dynorna kan provas innan förskrivning. Det är först vid förskrivning som en faktura utgår till patienten.
Försäljning till utomlänspatient
Vid förskrivning av förhöjande dyna eller kildyna till utomlänspatient är det patientens hemregion som faktureras för förskrivningen. Använd blankett Förskrivning av hjälpmedel till utomlänspatient vid förskrivning.
Information att lämna till patient
Förskrivning till utomlänspatient
Utgående sortiment
Förskrivarstöd
Patient som inte sitter i rullstol kan på grund av smärta, skada eller sjukdom behöva tryckavlastning vid sittande. För det finns dynor som patienten själv kan köpa på den öppna marknaden eller köpa genom förskrivning. Dynor som förskrivs genom försäljning finns presenterade i sortimentsöversikten för förhöjande dynor och kildynor. När dessa dynor inte täcker patientens behov finns det några dynor ur vårt avtalade rullstolsdynssortiment som kan förskrivas. Det finns riktlinjer och kriterier framtagna för detta.
Rådgör med sortimentsansvarig konsulent innan förskrivning. Alla modeller är inte förskrivningsbara i webSESAM.
Att tänka på vid val av dyna
Riskbedömning
En risk- och konsekvensanalys behöver göras för att säkerställa att dynan ligger stadigt mot underlaget. Ibland behöver åtgärder göras för att minska risken för urglidning.
Analysen ska kommuniceras med patienten och föras in i journalen.
Tryckfri zon
Att skapa en tryckfri zon (eller välja en dyna med urtaget hål) som en del i behandlingen vid sår kan inte rekommenderas. Det medför för stora risker då exakthet krävs när patienten placerar sig/placeras på dynan så att den tryckfria zonen hamnar under såret Hamnar såret på den zonens/hålets kant blir trycket extra högt mot såret.
Tryckfri zon rekommenderas därför enbart när syftet är smärtlindring.
Tillbehör till omvårdnadshjälpmedel
Dynor ur CFH:s sortiment kan inte förskrivas och användas som tillbehör till omvårdnadshjälpmedel förskrivna från kommunernas sortiment. Till de hjälpmedlen förskrivs kommunens upphandlade tillbehör.
Andra dynor som också kan provas
När du ska förskriva en dyna mäter du på samma sätt som när du ska förskriva en rullstol. Har din verksamhet möjlighet att köpa i ett skjutmått underlättar det mätningen, se bilder nedan.
Finns det redan en bra utprovad rullstol till patienten utgår du från bredden på den.
Det ska finnas lite rörelsefrihet för vaden, dra därför bort cirka 2 cm från det aktuella sittdjupsmåttet. För en person som ska sparka sig med båda benen kan sittdjupsmåttet behöva kortas ytterligare för rörelsefrihet.
![Fotografi som visar hur patientens sittbredd mäts med ett skjutmått](/siteassets/media/hjalpmedel/hjalpmedelsoversikt/dynor/forskrivarstod/mata-sittbredd---bild.jpg)
![Fotografi som visar hur patientens sittdjup mäts med ett skjutmått](/siteassets/media/hjalpmedel/hjalpmedelsoversikt/dynor/forskrivarstod/mata-sittdjup---bild.jpg)
Sittbreddd
Mått för sittbredden tas där patienten är som bredast, över låren eller höften.
Sittdjup
Måttet för sittdjupet tas från baksida vaden, i knävecket och till baksidan av bäckenet.
Läsa av måttet
![Fotografi av ett skjutmått som mäts av med en tumstock](/siteassets/media/hjalpmedel/hjalpmedelsoversikt/dynor/forskrivarstod/mata-med-tumstock-pa-skjutmatt---bild.jpg)
Läs av måttet med tumstocken på skjutmåttets insida.
Vad har dynan för mått?
I sortimentsöversikt och orderguide anges alltid dynans mått med bredd x djup samt höjd i cm.
Hur dynans bredd mäts är självklar med djupet och höjden är lite klurigare för där kan leverantörerna ange lite olika. Det vanligaste är att djupet mäts mitt på dynan från framkant till bakkant. Har en dyna en tydlig svängd form i bakkant så är måttet taget i ytterkant på dynan från framkant till bakkant.
Måttet för höjden tas mot framkanten på dynan, mellan dynans undersida och till ovansidan (där den är som lägst om dynan är formad med lårstöd).
Vårt sortiment av dynor kategoriseras vid upphandling så att vi ska få en bra bredd på dynor med olika funktion och material för att möta våra patienters olika behov. Den övergripande kategoriseringen ser du nedan. Några av kategorierna delas sedan upp ytterligare, då främst utifrån material/utformning av dynan.
Förhöjande dynor och kildynor | Tryckfördelande dynor |
Till patient med svårighet att sätta sig på/resa sig från sittmöbel. |
Till patient som använder rullstol längre eller kortare stunder. Patienten har förmåga att till viss del variera sin sittställning |
Tryckavlastande dynor | Tryckavlastande och positionerande dynor |
Till patient som använder rullstol dagligen. Patienten kan med svårighet variera sin sittställning, har risk att utveckla sår och/eller har behov av viss positionering och avlastning |
Till patient som använder rullstol dagligen. Patienten har svårt att variera sin sittställning, har sår/har hög risk att utveckla sår och har behov av positionering och avlastning. |
Dynor i mindre och större storlekar | Dynor för särskild avlastning |
Dynor utformade för att passa • barn och ungdom • för brukarvikt från 250 kg |
Patienten med stora svårigheter att sitta på grund av sjukdom, smärta eller skada. Där behov av tryckavlastning exempelvis krävs av ett visst område. Kan även förskrivas till patient som inte använder rullstol. |
Plan eller kupad botten
Till en rullstol som har en hård sits används alltid dynor med plan botten. En hård sits kräver också lite mer höjd på dynan så att patienten inte riskerar att "sitta igenom".
Till en rullstol som har en tygsits kan dynor med kupad eller plan botten användas. En tygsits tänjs ut efterhand av patientens tyngd och sitsen får en "hängmatteform". Vissa tygsitsar kan spännas åt efter hand, men inte alla. Till en uttänjd sits passar en dyna med kupad botten bäst. En utjämningsskiva kan också användas under en plan dyna. En alltför slackad tygsits går också att bytas ut.
![Foto, taget ovanifrån på en dyna som lagts rätt bak mot ryggröret](/siteassets/media/hjalpmedel/hjalpmedelsoversikt/dynor/forskrivarstod/dyna-urtag-ryggror-ovanifran-webb.jpg)
![Foto; närbild från sidan på en dyna som lagts rätt bak mot ryggröret](/siteassets/media/hjalpmedel/hjalpmedelsoversikt/dynor/forskrivarstod/dyna-bak-mot-ryggror-narbild-webb.jpg)
Har dynan urtag för ryggrören ska dynan placeras så att urtagen kommer mot ryggstödets rör. Saknas urtag behöver ändå dynan läggas bak ordentligt så att den möter upp bra mot ryggstödets form.
Rullstolens ryggklädsel placeras så att den hjälper dynan att ligga på rätt plats, så långt in mot ryggröret som möjligt.
![Foto där man ser en dyna som är svängd i bakkant vilket följer ryggstödets form](/siteassets/media/hjalpmedel/hjalpmedelsoversikt/dynor/forskrivarstod/dyna-svangd-bakkant-webb.jpg)
![foto som visar en dyna som är rak i bakkant som inte följer ryggstödets form så bra.](/siteassets/media/hjalpmedel/hjalpmedelsoversikt/dynor/forskrivarstod/dyna-utan-urtag-for-ryggror-webb.jpg)
En dyna som är svängd i bakkant eller har urtag för ryggrör möter oftast upp bättre mot ryggstödets form.
En dyna som har en rak bakkant eller små urtag för rullstolens ryggrör kan behöva "tryckas ihop" lite för att komma bak ordentligt. Går det inte att göra utan att det påverkar dynans tänkta form och funktion kan en bit av dynan behöva kapas bort. Kontakta hjälpmedelskonsulent för råd om du känner dig osäker!
Som alla hjälpmedel ska också förskrivningen av en dyna följas upp för att se om dynan möter patientens behov. Olika typer av dynor kräver olika regelbundenhet av uppföljning utifrån material i dynan och dess beräknade livslängd. Dynans beräknade livslängd framgår i bruksanvisningen och är som kortast två år. Kortast livslängd har vanligen skumdynor då skummet åldras och tappar bärighet av tryck.
Patient, närstående eller personal behöver få kunskap om skötsel och hur de regelbundet kontrollerar att dynans funktion är intakt. Det kan till exempel vara att:
- "knåda" gelen i sittgropen
- skaka och puffa till en dyna av luftceller
- göra en daglig check av luftdyna
Daglig check av luftdyna
- Sätt patienten på dynan
- Känn utmed dynans sidor
- Är det motstånd/luftfyllt runt om i dynan är den okej
Riktlinjer och kriterier för förskrivning
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Monday, September 23, 2024