Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vårdgivarwebben

För personal inom vård och omsorg

Fysisk aktivitet hos barn och unga

Fysisk aktivitet ger fysiska och mentala hälsovinster hos barn och ungdomar. Regelbunden fysisk aktivitet hos barn och unga förbättrar skeletthälsa, kroppssammansättning, psykisk och fysisk hälsa samt motorisk och kognitiv utveckling. Regelbunden fysisk aktivitet hos barn 6–17 år förbättrar även kondition och muskelstyrka samt ger förbättrad skolprestation. En positiv upplevelse av fysisk aktivitet under barn och ungdomstiden har betydelse för barnets upplevelse som vuxen.

Definitioner

  • Otillräcklig fysisk aktivitet hos barn och unga definieras som mindre än den rekommenderade dosen fysisk aktivitet med hänsyn tagen till ålder, se folkhälsomyndighetens rekommendationer. Fysisk aktivitet omfattar aktiv transport till och från förskola eller skola, daglig lek och utforskande av omgivning inom- och utomhus samt spontan eller organiserad idrott och motion.
  • Stillasittande beteende definieras som sittande eller liggande aktiviteter i vaket tillstånd som inte nämnvärt ökar energiförbrukningen utöver den i vila. Det inkluderar studier såväl som fritid och transport.

Barn 0–5 år

Daglig fysisk aktivitet ska uppmuntras och underlättas genom intressanta, motoriskt utmanande, lustfyllda och säkra miljöer, och för åldern anpassad social interaktion.

Barn och ungdomar 6–17 år

  • Alla barn och ungdomar rekommenderas i genomsnitt minst 60 minuters daglig fysisk aktivitet. Aktiviteten bör vara av främst pulshöjande karaktär och intensiteten måttlig till hög.
  • Pulshöjande fysisk aktivitet på hög intensitet bör ingå minst tre gånger i veckan.
  • Muskelstärkande och skelettstärkande aktivitet bör ingå minst tre gånger i veckan och kan utföras som en del i lek, löpning och hopp.
  • Barn och ungdomar som är stillasittande framför skärm en stor del av sin vakna tid och inte uppnår rekommenderad aktivitet bör minska skärmtiden till förmån för mer fysisk aktivitet.

Barn och ungdomar som inte kan nå upp till rekommendationerna, på grund av till exempel kronisk sjukdom eller funktionsnedsättning, bör vara så aktiva som möjligt. Lite är bättre än inget.

Vinsterna med fysisk aktivitet enligt rekommendationerna överväger riskerna. För tidigare inaktiva barn och ungdomar bör den fysiska aktivitetsnivån ökas successivt. All aktivitet bör anpassas till individens biologiska och psykosociala mognad.

Uppmärksamma

Samtal för att främja fysisk aktivitet för barnet och familjen sker redan under spädbarnstiden.

Barn 2–5 år
För att uppmärksamma barn 2–5 års möjligheter att röra sig kan frågor om utevistelse, möjlighet till rörelse inne eller utomhus, vilka lekar barnet gillar och skärmtid vara ett sätt att bedöma barnets möjlighet att röra sig på olika sätt flera gånger per dag.

Barn och unga 6–18 år
Att uppmärksamma fysisk aktivitetsnivå hos barn och unga från 6 års ålder sker med hjälp av frågor och en utökad anamnes. Undersök om fysisk aktivitet skiljer sig åt mellan vardag och helgdag. Det är viktigt att inte enbart fokusera på schemalagd träning och skolidrott då dessa endast utgör en begränsad del av veckan och all daglig fysisk aktivitet måste beaktas.

För att fånga de barn och unga som tillbringar mycket tid framför olika typer av skärmar behöver kompletterande frågor om skärmtid ställas.

För att identifiera eventuell otillräcklig fysisk aktivitet hos ungdomar, kan frågorna i regionens levnadsvaneformulär ställas. Frågor kring fysisk aktivitet finns även i elevhälsans enkäter.

Levnadsvaneformuläret

Åtgärda

Socialstyrelsens rekommendationer gällande åtgärder:

  • Erbjuda rådgivande samtal till unga under 18 år som är otillräckligt fysiskt aktiva, med eller utan tillägg av exempelvis aktivitetsmätare och fysisk aktivitet på recept (prioritet 3).
  • Erbjuda familjestödsprogram till barn 2–5 år och 6–12 år med ohälsosamma matvanor eller otillräcklig fysisk aktivitet (prioritet 5).

Ställ främst öppna frågor och utgå från barnets/den ungas/vårdnadshavarens tankar och funderingar, erbjud fakta och om så önskas en dialog om hur den fysiska aktiviteten kan ökas. Beakta vad som kännetecknar barnet och familjen, särskilt med fokus på kognitiva funktionsnedsättningar, och psykisk ohälsa.

Vid samtal om fysisk aktivitet och stillasittande med barn och familjer kan bilder från exempelvis från Grunda sunda vanor eller Saga sagor och bildstöd användas (se verktyg och rutiner). Hänsyn tas till barnet eller den unges möjligheter och intresse. Uppmuntra fysisk aktivitet genom lek och spontanidrott gärna tillsammans med familjen och vänner eller organiserad idrott.

Fysisk aktivitet på recept kan förskrivas till barn och unga som komplement till rådgivande samtal. I FaR-metoden ingår förutom någon form av rekommenderad fysisk aktivitet även stödjande samt uppföljande samtal med den unga eller vårdnadshavare och barn.

Fysisk aktivitet på Recept - FaR

Vid behov av mer omfattande stöd kan familjestödsprogram behövas vilket innebär en tvärprofessionell samverkan och samordnade insatser. Alternativt kan remiss till annan vårdgivare/aktör behövas. Ta hänsyn till om det finns särskilda behov som behöver beaktas, exempelvis barn med fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning.

Som stöd att hitta lämpliga aktiviteter i patientens närhet finns aktivitetskatalogen som är ett samarbete mellan RF-SISU Örebro län och Region Örebro län. Här finns samlad information om föreningar, verksamheter och friluftsområden som erbjuder fysisk aktivitet. 

Aktivitetskatalogen - fysisk aktivitet nära dig (RF-SISU Örebro län)

Aktivitetskatalogen - fysisk aktivitet nära dig (1177.se)

Följ upp

Uppföljning ingår som en naturlig del av rådgivande samtal. Följ upp fysisk aktivitet återkommande då det är vanligt att det förändras.

Stöd i samtalet

Som stöd i samtalet kring fysisk aktivitet finns kortversioner som hjälp.

De åtgärder som utförs för att stödja barn och ungas förändring av otillräcklig fysisk aktivitet ska av regional hälso-och sjukvårds personal KVÅ-registreras vid varje besök.

Diagnos- och KVÅ-koder:

  • Z72.3 - brist på fysisk träning
  • DV131 - enkla råd gällande fysisk aktivitet
  • DV132 - rådgivande samtal gällande fysisk aktivitet
  • DV133 - kvalificerat rådgivande samtal gällande fysisk aktivitet
  • DV200 - utfärdande av recept på fysisk aktivitet
  • AW005 - uppföljning av FaR.

Region Örebro läns Digitala levnadsvanemottagning

En länsövergripande mottagning som ger stöd att förändra levnadsvanor via videosamtal. Invånare kan söka utan remiss och sjukvårdspersonal kan hänvisa patienter hit (Mobilt BankID eller Freja eID plus krävs).

Digitala levnadsvanemottagningen

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 7 augusti 2024