Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vårdgivarwebben

För personal inom vård och omsorg

Inskrivning

Här hittar du instruktioner och stöd för hur du genomför en säker in- och utskrivning enligt Visam-modellen, med inskrivning, utskrivning, vårdnivå/spårfärg och uppföljning.

Om vårdbegäran finns har patienten redan gett sitt samtycke till att personens uppgifter får delas i Lifecare SP och NPÖ.

Om vårdbegäran saknas, ska samtycke från patienten inhämtas. Samtycket gäller till att uppgifter får delas mellan de olika vårdgivarna i ViSamprocessen, i Lifecare SP och NPÖ. Det innebär att flera vårdgivare kan få tillgång till varandras uppgifter om personen.

Det är viktigt att vara tydlig med vad samtycket gäller, och varför det behövs, eftersom patienten måste veta vad det är den samtycker till. Det är bara personen själv som kan ge sitt samtycke.

Samtycket dokumenteras patientjournalen i Lifecare SP.

Inskrivningsmeddelandet i Lifecare SP startar den gemensamma planeringsprocessen.

Slutenvården ansvarar för att skicka inskrivningsmeddelandet. Meddelandet ska skickas inom 24 timmar från inskrivning eller från det att behovet av samordnad hjälp och stöd upptäckts, ex kommunal vård, omsorg eller rehabilitering.

Om behov av insatser uppstår senare under vårdtiden skickas inskrivningsmeddelande omgående.

Kontrollera vilka enheter som behöver delta i informationsöverföringen. Enheterna som personen redan har kontakt med är förvalda. 

Kommunens mottagande enhet (Biståndsenheten) har ansvar för att skicka vidare inskrivningsmeddelandet till berörda enheter/verksamheter inom kommunen.

Inskrivningsmeddelandet ska innehålla ett preliminärt datum för utskrivning. Datumet används för att planera fortsatta insatser, och det är därför viktigt att datumet är realistiskt satt.

Om datum för planerad utskrivning förändras skicka nytt meddelande och ange orsak till förändrat datum.

Planeringsunderlaget fylls i av alla berörda parter, och var och en är ansvarig för sin del. Ett väl ifyllt planeringsunderlag ger goda förutsättningar för att parterna ska kunna göra rätt bedömning för patientens fortsatta planering. Planeringsunderlagets svar anger spårfärg, och därmed vilken process som är lämplig för patienten att följa.

Planeringsunderlaget är ett levande dokument och ska uppdateras löpande.

Vid förändring av personens hälsotillstånd eller behov, ska planeringsunderlaget uppdateras och datum för detta anges i underlaget.  

Om inte alla har är överens om spårfärg, förs en dialog kring detta. När alla är överens om ändringen, är slutenvården ansvarig för att ändra den i Lifecare SP.

Slutenvården ansvarar för att både öppenvården och kommunen informeras om ändring av spår genom att skicka ett generellt meddelande. Datum för ändring anges i underlaget.

Bilagor i Lifecare SP

Beslutsstöd

Ska fyllas i av kommunens sjuksköterska i innan vårdbegäran skrivs. OBS! Måste skrivas innan vårdbegäran i Lifecare SP!

ADL-status

Ingår i en komplett vårdbegäran. Ska användas av kommunens personal i samband med inläggning och beskriver då patientens aktuella ADL-status innan eller när patienten skickas in till slutenvården. Ska även användas av slutenvården i samband med utskrivning för att beskriva patientens aktuella ADL-status vid utskrivningen.

ADL-bedömning

Kan användas av slutenvården om arbetsterapeut har bedömt att en ADL-bedömning ska göras i samband med utskrivning. ADL-bedömning görs av arbetsterapeut när det finns behov av mer stöd och/eller rehabiliteringsinsatser som behöver utföras av nästa vårdgivare, exempelvis om patienten är i behov av uppföljande bedömning, träning, hjälpmedel och miljöanpassning. Den innehåller även ett åtgärdsförslag av det som framkommit inför fortsatt planering. En ADL- bedömning görs genom observation, intervju och beskrivning av hur patienten genomför dagliga aktiviteter.

Boendemiljö och hjälpmedel

Kan användas av kommunen i samband med inläggning och beskriver då patientens aktuella boendemiljö och de hjälpmedel som patienten har i hemmet.

MRMI -Funktionsbedömning

Kan användas av slutenvårdens fysioterapeut i samband med utskrivning för att beskriva patientens aktuella funktionsförmåga vid utskrivningen.

Bilaga Barn

Används av barnkliniken som information till övriga parter i stället för planeringsunderlaget och beskriver bakgrund, aktuellt tillstånd och olika behov som har uppmärksammats hos barnet inför utskrivningen.

Bilaga Handlingsplan Rött spår

Vid rött spår ska Handlingsplan rött spår fyllas i av slutenvården. Patient med behov av omfattande nya eller förändrade sjukvårds- och/eller rehabiliterings-insatser ska planeras enligt rött spår. Insatsen som ska utföras inom kommunal hälso- och sjukvård ska vara klart definierad

 

Övriga riskbedömningsverktyg

Senior alert- nationellt kvalitetsregister och ett verktyg för att stödja vårdprevention.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 april 2025

Bläddra bland resultaten på din sökning