Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.
Regionorebrolan.se är Region Örebro läns officiella webbplats med information om de tjänster och den service som vi erbjuder.
Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård. Logga in för att läsa din journal och göra dina vårdärenden.
Region Örebro läns webbplats för dig som arbetar med regional utveckling i Örebro län.
Just nu har vi problem med våra telefoner, det är inte alltid att samtalet kommer fram. Testa gärna igen om du inte kommer fram. Om du inte når oss på vårt vanliga telefonnummer kan du istället ringa till 019-602 07 80.
Inom miljömedicin undersöker vi hur olika faktorer i miljön påverkar människors hälsa.
Vi arbetar förebyggande för att förhindra ohälsa hos allmänbefolkningen inom två olika fokusområden:
Inom dessa fokusområden arbetar vi med luftföroreningar, buller, kemikalier, förorenad mark, vatten, gröna miljöer, klimatförändringar och kommunikation. Klimatförändringarnas påverkan på människors hälsa kommer att få allt större plats i vårt arbete eftersom omvärlden förändras med högre temperaturer, värmeböljor, torka och mer nederbörd. Detta påverkar såväl samhället som vår hälsa.
De pågående klimatförändringarna innebär bland annat ökade temperaturer och ökad risk för värmeböljor. Det kan då vara en utmaning att ha ett klimat inomhus som inte skapar ohälsa under varma perioder. Äldre personer kan vara extra känsliga för värme, liksom kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, gravida, små barn och personer som tar viss medicin. Äldre är även mer beroende av inomhusklimatet eftersom många tillbringar större delen av dagen inomhus. Vi har i två pilotprojekt undersökt äldres och barns inomhusmiljö i Örebro under sommaren 2020.
Läs rapporter från Arbets- och miljömedicin
Under de senaste årtiondena har kemikalier i samhället ökat. Allt fler studier tyder på att kemikalierna i vår närhet påverkar hälsan, till exempel genom hormonstörande effekter. En grupp som är extra känslig är små barn och foster under utveckling.
Med utgångspunkt i miljökvalitetsmålet giftfri miljö arbetar vi därför i flera projekt med inriktning på barns exponering av kemikalier, med syftet att minska kemikalieexponeringen. I ett doktorandprojekt undersöks förekomster av hormonstörande kemikalier i barns förskolemiljöer och hemmiljöer, genom provtagning av damm, luft, vatten, handavstryk och urin. Resultaten är under bearbetning.
Ett pågående arbete inom den miljömedicinska verksamheten är att informera gravida och småbarnsföräldrar om hur man kan minska barns exponering för kemikalier. Vi arbetar även med att upplysa barn och ungdomar mellan 6 och 19 år om hur man kan minska sin kemikaliebelastning.
På många platser där vi i dag vill bygga till exempel bostäder eller förskolor har det tidigare funnits verksamheter som förorenat marken. Gruvindustri och sågverk är exempel på verksamheter som varit vanliga i våra fyra län.
Vi arbetar med riskbedömningar gällande hälsoeffekter för personer som vistas på dessa områden. Riskbedömningar kan också leda till oro, så vi hjälper även till vid riskkommunikation och deltar vid informationsmöten.
Kontakta oss gärna om du har några frågor.
Vid misstanke om hälsobesvär orsakade av inomhusmiljön arbetar vi med den miljömedicinska enkäten, även kallad Örebroenkäten. Enkäterna är avsedda för gruppundersökningar och svaren jämförs med olika typer av referensdata. Utifrån jämförelsen tolkas resultaten, slutsatser dras om inomhusmiljöns funktionalitet och rekommendationer ges för åtgärder.
Folkhälsomyndighetens miljöhälsoenkät genomförs vart fjärde år och inriktar sig varannan gång på vuxna och varannan gång på barn. Den ger en aktuell bild av miljöexponeringar och hälsa samt utgör ett viktigt regionalt underlag i arbetet för en god och jämlik folkhälsa.
Den nationella miljöhälsorapporten om barn lanserades i februari 2021. Arbets- och miljömedicin har sammanställt de regionala resultaten för Södermanlands, Värmlands, Örebro och Västmanlands län, i den regionala rapporten Barns miljö och hälsa 2021.
Hur påverkas barn av luftföroreningar, trafikbuller, kemikalier och andra miljöföroreningar? Läs rapporten Barns miljö och hälsa 2021.
Vår miljömedicinska forskning handlar bland annat om barn och kemikalier där förekomster av hormonstörande ämnen undersöks.
Ann-Christine Mannerling
Enhetschef
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Tack för ditt inskick
Vill du skicka lite återkoppling kring vad vi kan göra bättre så kan du göra det här.
Senast uppdaterad: den 25 oktober 2021
Analyslaboratorium
Instrumentpoolen
Patientverksamhet
Arbetsmiljö
Utbildningar och konferenser
Forskning och projekt
Nyheter
Om oss