Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Nyheter

Här kan du läsa nyheter om vår verksamhet. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så du inte missar något spännande om vår forskning, kommande utbildningar, mätningsinstrument eller annat.

Fyra gånger per år publicerar vi ett nyhetsbrev om aktuella händelser på kliniken, arbetsmiljö och miljömedicin.

Läs det senaste nyhetsbrevet

Anmäl dig som prenumerant

Tidigare nyhetsbrev

2022

2021

Hur hanterar vi dina personuppgifter?

Om du anmäler dig som prenumerant till nyhetsbrev från Region Örebro län fortsätter vi att skicka nyhetsbrev till dig tills du avregistrerar dig. Vi använder inte dina personuppgifter för något annat ändamål än för utskick av nyhetsbrev. Vi lämnar aldrig ut dina uppgifter till tredje part. Du kan när du vill avregistrera dig från prenumerationen.

Så hanteras dina personuppgifter

Ibland får vi frågor om vi kan vara med som föreläsare eller som expert i olika sammanhang. Ur detta föddes idén att själva göra program där vi samtalar om olika frågor som ryms inom Arbets- och miljömedicins verksamhet. Det kan handla om arbetsmiljö, kemikalier i våra hem eller buller runt din bostad. Podden är för närvarande vilande, men du kan fortfarande lyssna på tidigare avsnitt.

Del 6 - Råd till gravida

När man väntar barn väcks det nya frågor för de flesta av oss. Många är oroliga för om deras arbetsmiljö kan skada fostret i magen. Det kan handla om kemikalier, tunga lyft eller risk för smitta. Sjuksköterskan Annette Ericsson och överläkaren Håkan Löfstedt svarar på några av de frågor som gravida brukar ha, i ett samtal med kommunikatören Karin Stenström.

Lyssna på avsnitt 6

Mer information om hur en riskbedömning av arbetsmiljön för gravida går till finns på sidan Patientverksamhet.

Del 5 - Buller

Buller är ett utbrett miljöhälsoproblem i vårt samhälle. Många städer förtätas och städernas invånare riskerar att få långt till grönytor och lugna miljöer. Beteendevetare Anita Gidlöf Gunnarsson berättar om hur hälsan kan påverkas när ljud från omgivningen inte går att stänga av, i ett samtal med kommunikatör Karin Stenström.

Lyssna på avsnitt 5

Del 4 - Inomhusmiljö och hälsa 

En del människor får besvär av att vara inomhus. Ventilation, lukt eller fukt kan påverka oss och vår hälsa. Extra besvärligt är om problemen visar sig i den egna bostaden eller på arbetsplatsen. I det här avsnittet pratar specialistläkare Anahita Keloushani, yrkeshygieniker Lena Andersson och kommunikatör Karin Stenström om hur inomhusmiljön kan påverka hälsan.

Lyssna på avsnitt 4

Del 3 - Mobbning på arbetsplatsen 

Varför mobbar vuxna människor varandra, och vad kan du göra om du upptäcker att det förekommer kränkningar på din arbetsplats? Hör samtal mellan Patrik Hennings (psykolog) och Karin Stenström (kommunikatör) på Arbets- och miljömedicin vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Lyssna på avsnitt 3

Del 2 - Vibrationsskador hos unga

Antalet unga patienter med vibrationsskador har ökat. Vad ska man tänka på för att undvika skador från vibrerande verktyg? Samtal mellan Göte Mölleby (miljösjuksköterska), Eva Bergström Jangdin (ergonom) och Pål Graff (yrkeshygieniker).

Lyssna på avsnitt 2
Se även vår film Hur ska kroppen hålla (Youtube)

Del 1 - Hormonstörande ämnen

Den första delen i vår poddserie handlar om hormonstörande ämnen. Vilka ämnen är hormonstörande, och vad betyder det för vår hälsa? Katja Hagström, filosofie doktor i miljövetenskap, medverkar.

Lyssna på avsnitt 1

Prenumerera

Se alla avsnitt och prenumerera på poddserien

Välkommen att lyssna på oss!

Våra pressmeddelanden publiceras i vår pressrum på webbplatsen Via TT. Där finns pressmeddelanden både från Arbets- och miljömedicin och från andra verksamheter inom Region Örebro län.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 11 januari 2022