Drivaggregat ger motorstöd till manuella rullstolar och delas upp i två produktområden; de som patienten själv kör och de som används av närstående för att köra patienten med.
Nedan kan du läsa mer om de olika modellerna.
Illustrationer: Majsan Sundell
Drivaggregat, att köra själv |
|
Det finns 4 olika modeller av drivaggregat – att köra själv. Gemensamt är att aggregaten monteras på en manuell rullstol vilket gör att den manuella rullstolen ibland eller alltid kan framföras med hjälp av el. Motorn kan sitta i drivhjulen eller i en enhet som monteras framför eller under rullstolen. I sortimentsöversikten ser du vilka produkter det finns av de olika modellerna. |
Förskrivarstöd
Drivaggregat jämfört med elrullstol
Alla drivaggregat ger en mer stötig gång jämfört med elrullstol eftersom den manuella rullstolen inte har någon stötdämpning. De har inte heller samma framkomlighet, går inte lika fort och inte lika långt som eldriven rullstol.
Elrullstol ska därför alltid uteslutas innan man går vidare med utprovning av drivaggregat. Läs mer i riktlinjer och kriterier för drivaggregat.
Skillnader mellan drivaggregat
Nedan visas en översikt över de fyra modellerna för att visa på skillnaderna mellan dem.
Riktlinjer och kriterier för förskrivning
Drivaggregat, att bli körd |
|
Förskrivare provar numera själva ut drivaggregat av påskjutsmodell. Behovsbedömning görs utifrån gällande riktlinjer och kriterier. Om underlag finns för förskrivning skickas en särskilt framtagen förskrivningsblankett in till CFH. Hjälpmedelskonsulent lägger förskrivningen. Efter montering skickas hjälpmedlen till förskrivaren som sedan körtränar tillsammans med närstående. |
Förskrivarstöd
Behovsbedömning
Som ett stöd vid bedömningen kan förskrivaren be att få ett läkarutlåtande gällande den närståendes funktionsnedsättning. Läkarutlåtandet ska inte bifogas förskrivningsblanketten utan är enbart ett stöd vid bedömningen.
Läkarutlåtande
Utprovning och körträning
Riktlinjer och kriterier för förskrivning
Drivaggregat som köps in av vårdgivare som arbetstekniskt hjälpmedel
Vårdgivare kan köpa drivaggregat som arbetstekniskt hjälpmedel. Inför ett sådant inköp finns det några saker att tänka på. Nedan listas några punkter där vi också visar var i processen CFH ska vara inblandade.
- Ansvarig för inköpet hos vårdgivaren, alternativt ansvarig arbetsterapeut, kontaktar sortimentsansvarig hjälpmedelskonsulent för råd kring val av drivaggregatsmodell utifrån aktuell rullstol. I vissa fall förskrivs en ny rullstol för att underlätta monteringen av drivaggregatet.
- Vårdgivaren kontaktar leverantör för inköp av drivaggregat och monteringssatser/-delar.
- När drivaggregatet och övriga delar levererats till vårdgivaren kontaktas CFH:s kundtjänst för bokning av montering.
Vid behov av reparation bokas den via CFH:s kundtjänst.
Kostnad
- Vårdgivaren bekostar själv drivagregatet och dess delar.
- CFH debiterar vårdgivaren för arbetskostnaden i samband med montering och eventuella framtida reparationer.
Verksamhetsstöd - inloggningssidor
Kontakter
Drivaggregat - att köra själv
Drivaggregat - att bli körd
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 6 december 2024