Enligt Socialstyrelsen föreskrift om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården (HSLF-FS2021:52) är det vårdgivaren som bedömer kompetens och utser vem som ska förskriva och lämna ut medicintekniska produkter. En vårdgivare kan till exempel vara en region, en kommun eller privat vårdgivare som jobbar på uppdrag av kommunerna eller regionen.
Förskrivningsrätten ingår i tjänsten och vid ändring till annan tjänst upphör förskrivningsrätten.
Arbetsterapeut, fysioterapeut/sjukgymnast, sjuksköterska, distriktssköterska, logoped, specialpedagog vid Barn- och ungdomshabiliteringen samt i vissa fall barnmorska eller läkare kan bli förskrivare av hjälpmedel som Centrum för hjälpmedel tillhandahåller, om de är anställd av en vårdgivare i Örebro län:
- Region Örebro län
- länets kommuner
- privat vårdgivare som jobbar på uppdrag av kommunerna eller Region Örebro län
Förskrivare av Alternativ telefoni finns på Centrum för hjälpmedel.
För olika hjälpmedelsproduktgrupper krävs olika yrkeskompetens, vilken framgår i respektive riktlinje och kriterier. Vårdgivaren ansvarar för att de yrkeskategorier som utses till förskrivare har den utbildning och kompetens som krävs samt ansvarar att utsedd förskrivare har kunskap om förskrivningsprocessen.
Vårdgivaren ansvarar för att utsedd förskrivare har den utbildning och kompetens som krävs för förskrivning. Nedan ser du vilka krav som finns gällande utbildning och kompetens.
Om du inte har arbetat som förskrivare i Örebro län de senaste tre åren räknas du som ny förskrivare och behöver gå om Grundläggande förskrivarutbildning.
Utbildningskrav och rekommendationer
Förskrivare av inkontinenshjälpmedel
Socialstyrelsens krav
Alla förskrivare ska gå en webbaserad utbildning hos Socialstyrelsen.
Förskrivarutbildning
Inom Örebro län är den vägledande rekommendationen att förskrivaren har godkänd inkontinensutbildning, vilket bör vara 7,5 högskolepoäng inom vård och behandling vid blås- och tarmdysfunktion. För dig som inte har möjlighet att genomföra den här utbildningen just nu erbjuder CFH förskrivarutbildningen "Inkontinens - vård och behandling".
För dig som jobbar på vårdcentral i länet är det ett krav att ha genomfört godkänd inkontinensutbildning, vilket bör vara 7,5 högskolepoäng inom vård och behandling vid blås- och tarmdysfunktion.
Förskrivare övriga hjälpmedel
Socialstyrelsens krav
Alla förskrivare ska gå en webbaserad utbildning hos Socialstyrelsen.
Förskrivarutbildning
Du som ska förskriva hjälpmedel i beställningssystemet webSESAM ska gå CFH:s utbildning "Grundläggande förskrivarutbildning".
CFH erbjuder olika typer av utbildningar för att ge förskrivaren en bra grundkompetens för förskrivning. För vissa hjälpmedelsprodukter finns möjlighet att få förskrivningsrätt efter utbildning där det annars behövs ett konsultationsärende för utprovning av hjälpmedlet.
I Socialstyrelsen föreskrift om användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården (HSLF-FS2021:52) beskrivs ansvaret i förskrivningsprocessen så här:
- patientens behov identifieras och att produkten motsvarar hans eller hennes behov,
- produkten provas ut och anpassas till patienten,
- produkten samordnas med produkter som tidigare har förskrivits, lämnats ut eller tillförts till patienten,
- en bedömning görs av behovet av anpassning av patientens hemmiljö för att produkterna ska kunna fungera tillsammans på ett säkert sätt,
- säkerhetsåtgärder vidtas för anpassning av patientens hemmiljö, om det behövs,
- information ges till användaren om hur produkten ska användas och vilka åtgärder som ska vidtas i enlighet med tillverkarens säkerhetsföreskrifter,
- användaren instrueras och tränas i att använda produkten,
- produkten registreras i vårdgivarens system för underhåll, och
- förskrivningen, utlämnandet eller tillförandet till patienten följs upp och utvärderas fram till dess att behovet upphört eller ansvaret för patienten har övertagits av en annan vårdgivare.
Ansökan och registreringen av förskrivningsrätten ser olika ut beroende av vilken typ av hjälpmedel du ska förskriva. Se nedan under de olika rubrikerna hur du ska göra.
Du som blivit utsedd av chef att bli förskrivare ska gå socialstyrelsens webbaserade utbildning; Förskrivning av hjälpmedel. På Socialstyrelsens hemsida läser du mer och registrerar anmälan.
Efter utbildningen ansöker du, tillsammans med chef, om licens till IT-systemet webSESAM. Det gör du i samband med att du anmäler dig till vår utbildning Grundläggande förskrivarutbildning. Kursintyg från Socialstyrelsens utbildning bifogas anmälan.
Licens för förskrivning i webSESAM
Du får bekräftelse med inloggningsuppgifter till webSESAM via e-post då vi behandlat din ansökan. Du kan då börja förskriva hjälpmedel webSESAM.
Dröjer det något innan du kommer att delta på utbildningen Grundläggande förskrivarutbildning rekommenderar vi att du tar hjälp av en kollega med hjälpmedelsförskrivningarna till att börja med.
Det är obligatoriskt att gå utbildningen så snart som möjligt.
Utbildningsdatum Grundläggande förskrivarutbildning
Utbildningen erbjuds flera gånger per termin. För aktuella datum se CFH:s kurskalender.
Du som blivit utsedd av verksamhetschef att bli förskrivare ska gå socialstyrelsens webbaserade utbildning; Förskrivning av förbrukningsartiklar. På Socialstyrelsens hemsida läser du mer och registrerar anmälan.
Efter utbildningen ansöker du, tillsammans med chef, om licens till IT-systemet LMN. Kursintyg från Socialstyrelsens utbildning bifogas anmälan.
För Kommunanställda gäller även 1-1,5 dagars förskrivarutbildning organiserad av Centrum för hjälpmedel med extern föreläsare.
I Region Örebro län kan legitimerad vårdpersonal: läkare, barnmorska, distriktssköterska, sjuksköterska, sjukgymnast, biomedicinsk analytiker och lymfterapeut med anställning inom offentlig och privat regionfinansierad vård eller inom kommunal vård och omsorg, vara förskrivare.
Du som blivit utsedd av chef att bli förskrivare bör gå socialstyrelsens webbaserade utbildning Förskrivning av hjälpmedel. På Socialstryelsens hemsida läser du mer och registrerar anmälan.
Chef hos vårdgivaren ska meddela CFH vem som får förskrivningsrätt. Förskrivningar som görs utan registrerad förskrivningsrätt debiteras vårdgivaren.
Chef hos vårdgivaren ska ansöka om förskrivningsrätt för den anställde.
Vid vissa situationer behöver dina uppgifter i våra beställningssystem uppdateras. Det kan till exempel vara i samband med
- byte av arbetsplats
- tillägg av ny arbetsplats (även tillfälligt, till exempel över sommaren)
- namnbyte
- en tillsvidareanställning
- förlängning av visstidsanställning
- avslut av tjänst
Ändringen meddelar du oss genom att skicka in en av blanketterna nedan.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 11 juli 2024