Vad är ViSam?
Information- och planeringsmodellen ger stöd och förklarar varje del av vårdkedjan, samt ger stöd i vissa öppenvårdsprocesser. I nuläget är följande processer inkluderade:
- Beslutsstöd vid förändrat hälsoläge
- Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
- Samordnad individuell plan
ViSam-modellen ska
- se till att den enskilde får rätt vård, på rätt nivå vid rätt tidpunkt.
- se till att rätt professioner får rätt information vid rätt tid
- ger förutsättningar till att arbeta förebyggande för att förhindra undvikbar sjukhusvistelse.
- tydliggöra utifrån organisation och profession vem som ansvarar för vad.
Ett personcentrerat förhållningssätt utgår från personens behov och resurser, inte olika organisationer eller huvudmän. ViSam-modellen ger stöd för att ta tillvara personens egen problembeskrivning, och erbjuder delaktighet och inflytande i såväl planering som egenvård.
Samverkansmodellen förutsätter att personen och ev närstående är delaktiga i hela processen. Detta görs exempelvis genom dialog och samtal under vårdtiden.
Samverkan ska bedrivas på ett sådant sätt att patient och närstående upplever vården som helhet, och samtliga vårdenheter ansvar för en väl samordnad vårdprocess.
Den information du ger kommer användas av någon annan i vårdkedjan. Tydlig kommunikation är en förutsättning för en säker informationsöverföring. Målet är att all personal ska få en gemensam bild av situationen. Informationen som ges ska vara korrekt, avgränsad, ges vid rätt tillfälle och innehålla det som är viktigt för mottagaren. När och vilken information som ges är avgörande för personens fortsatta vård.
All informationsöverföring ska ges med hänsyn till den enskildes integritet. Informationen ska kunna läsas och förstås av olika professioner, men även av den enskilde. Den enskilde kan alltid begära ut all dokumentation.
Ett gemensamt IT-stöd, Lifecare SP, används för planering och informationsöverföring i den enskildes samverkansprocess.
Nationell patientöversikt, NPÖ, möjliggör för olika vårdgivare att, med patientens samtycke, få tillgång till utvalda journaluppgifter hos den andra huvudmannen.
I Supportportalen för Lifecare SP finns detaljerad information för hur Lifecare SP ska användas.
Metodhandledaren ska vara den interna stödfunktionen i Visamprocesserna inom sin verksamhet. De ska utgöra ett gott stöd för användare inom den egna organisationen. Metodhandledaren, oberoende av organisation, ska få stöd och utbildning gällande processerna i ViSam och i systemfunktionalitet. Respektive chef ansvarar för att ge förutsättningar för ovanstående.
I uppdraget ingår det att:
- Stödja och trygga nya användare att sätta sig in i ViSam-modellen.
- Genomgå e-learning inklusive kunskapstest för ViSam.
- Ha god kunskap om IT-stödet (supportportalen).
- Aktivt delta vid nätverksträffar.
- Hålla sig uppdaterad om process- och systemförändringar och sprida kunskap och förståelse kring dessa i sin verksamhet.
- Förmedla information mellan den egna verksamheten och den gemensamma
process-och systemförvaltningen, exempelvis runt utvecklingsbehov och
överenskomna rutiner