PTP-psykologen ska arbeta under eget yrkesansvar med professionshandledning av en psykolog som har arbetat minst tre år som legitimerad psykolog i Sverige. Handledaren behöver ha god insyn i PTP-psykologens dagliga arbete varför det starkt rekommenderas att handledaren arbetar på samma arbetsplats.
Tjänstgöringen ska totalt omfatta 12 månader på heltid men kan göras på deltid, dock minst 50 procent. Tjänstgöringen kan delas upp mellan olika verksamheter, en så kallad delad PTP, men måste totalt innefatta minst fyra månaders tjänstgöring på heltid på respektive arbetsplats.
Innehållet i PTP-tjänstgöringen ska delas upp i två verksamhetsområden:
- Individinriktat psykologarbete (minst 50 % av tiden)
- Övrigt psykologarbete (minst 25 % av tiden)
- Övriga 25 % fördelas enligt överenskommelse med chef och handledare
Individinriktat psykologarbete ska innefatta samtliga fyra delar:
- psykologisk bedömning
- utredning
- behandling
- rådgivning.
Övrigt psykologarbete kan exempelvis innefatta psykologisk utredning avseende grupper och organisationer, förebyggande insatser, arbete med organisationsförändringar, rådgivning, konsultation, utvärdering samt handledning och undervisning.
En handledare utses som jobbat minst tre år som legitimerad psykolog. Denne ska stå för den veckovisa professionshandledningen och vid slutet av tjänstgöringen bedöma om PTP-psykologen bedöms lämplig att arbeta som psykolog i självständig ställning och utfärda PTP-intyg.
PTP-psykologen ska ges professionshandledning minst en timme per vecka, enligt Socialstyrelsens riktlinjer. Professionshandledning syftar till att ge en inskolning till psykologyrket och ska bidra till att PTP-psykologen utvecklar den egna kompetensen som psykolog och vara till nytta för arbetet med klienter/patienter.
För att skapa bra förutsättningar för handledningen samt för att kunna göra en bedömning av PTP-psykologens förmåga behöver du som handledare ha god insyn i PTP-psykologens arbete.
Chefen ska ge förutsättningar för att PTP-handledaren ska kunna utöva sitt handledarskap och finnas tillgänglig för PTP-psykologen vid behov utöver den obligatoriska handledningen. För mer information kring detta se PTP-handboken.
I enlighet med regionens riktlinjer för PTP-tjänstgöring ingår att PTP-psykologen ska få delta i regionens PTP-program som anordnas av PTP-studierektor. Programmet ger möjlighet till kompetensutveckling samt social samvaro med andra PTP-psykologer och innefattar föreläsningar, seminarium och studiebesök. Träffarna hålls varannan tisdag eftermiddag och pågår löpande under året. Det brukar vara väldigt uppskattat.
Vid starten av PTP-tjänstgöringen ordnar studierektor en introduktionsträff för nyanställda PTP-psykologer och handledare. Vid slutet av PTP-tjänstgöringen hålls också en avslutningsträff för de PTP-psykologer som då blir klara.
Som chef har du sedvanligt arbetsgivaransvar gentemot PTP-psykologen.
PTP kan av olika skäl behöva förlängas och en beredskap för detta behöver finnas. Som chef är du är även ansvarig för att tillgodose att PTP-psykologen har en handledare i de fall då den handledande psykologen byter tjänst, går på föräldraledighet, blir sjukskriven eller har semester.
I PTP-tjänstgöringen ingår semester precis som för andra anställda.
Efter avslutad PTP, men i väntan på legitimation, rekommenderas att anställningen fortlöper som PTP-psykolog.
Utifrån den redan komplexa handledarrollen är det olämpligt att som handledare dessutom ha en chefsfunktion i förhållande till PTP-psykologen. Chefen leder och fördelar arbetet medan handledarens roll är att vägleda, stödja och bedöma PTP-psykologen.
Ta alltid kontakt med regionens studierektor inför en planerad rekrytering av PTP-psykolog.
Inför rekrytering av PTP-psykolog ska en handledare utses, vilken också bör vara med under rekryteringsprocessen och intervjun för att skapa en så god grund som möjligt för ett gott samarbete mellan PTP-psykolog och handledare.
Vid varje rekrytering av PTP-psykolog (även om man tilldelats en delfinansiering) är det verksamheten själv som håller i rekryteringsprocessen.
Enligt föreskrifterna ska chef, handledare och PTP-psykolog tillsammans snarast utforma en individuell skriftlig tjänstgöringsplan för PTP-tjänstgöringen, se PTP-plan och bedömningsunderlag. Handledaren är ansvarig för att planen upprättas och utvärderas samt att den sparas fram till dess att PTP-psykologen har fått sin legitimation.
Handledaren ska vid PTP-tjänstgöringens slut sammanfatta sin bedömning i ett intyg till Socialstyrelsen, se föreskrifter och uppdaterade anvisningar på Socialstyrelsens webbplats. Intyget ska dateras och signeras tidigast på PTP-tjänstgöringens sista dag.
Använd följande blankett från Socialstyrelsen:
I enlighet med regionens riktlinjer ska handledaren få möjlighet att delta på de handledarträffar som samordnas av PTP-studierektor, cirka 3-4 träffar per år.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Wednesday, September 11, 2024