Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Information till förskola

Smittväg

Det krävs långvarig och nära hudkontakt för att bli smittad. Smittsamheten är till exempel stor om man delar säng och sover tätt tillsammans. Smittrisken är liten vid vanlig tillfällig kroppskontakt, som på arbetet och i skolan. Smitta kan ske via kläder, sängkläder och handdukar, men är ovanligt.

Får barnet vara på förskola?

Barnet ska stanna hemma ett dygn i samband med behandling.

Sjukdomsinformation

Sjukdomen orsakas av ett kvalster som är 0,3-0,4 mm stort och som gräver gångar i hudens yttersta skikt, där de lägger sina ägg. Skabbgångarna är trådsmala, centimeterlånga och ses främst på händerna mellan fingrarna, på fötterna, vid naveln, vid bröstvårtorna, stjärtpartiet och könsorganen. Barn får rivmärken på typiska ställen, t.ex. kring naveln, i sidorna eller vid ljumskarna medan det hos vuxna är vanligt med utslag mellan fingrarna.

Främsta symtomet är svår klåda, särskilt på kvällar och nätter och beror på en överkänslighet mot skabbdjuret. Det kan klia på hela kroppen, inte bara på områden där djuret är. På huden ses rivmärken, eksemliknande förändringar och små knottror. Klådan kan finnas kvar i flera veckor även efter behandling.

Inkubationstiden, den tid det tar från smittotillfället till dess att barnet får debut av klåda, är 3-10 veckor.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 1 november 2022