Information till förskola
Smittväg
MRSA sprids framför allt genom indirekt kontaktsmitta via händerna till andra personer. MRSA kan också spridas via föremål i omgivningen, till exempel leksaker. Smittrisken ökar om man har infektioner i huden, svårläkta eller vätskande sår och eksem. God handhygien är den viktigaste åtgärden för att undvika smitta. Tvätta händerna med flytande tvål och använd egen handduk.
Får barnet vara på förskola?
Barn kan i allmänhet vara i förskolan och delta i alla aktiviteter. Däremot bör de inte vara i förskolan vid pågående hudinfektion, svårläkta eller vätskande sår och eksem.
Sjukdomsinformation
MRSA betyder meticillinresistenta Staphylococcus aureus (stafylokocker). Stafylokocker är bakterier som normalt finns på hud och slemhinnor utan att ge några besvär. Det är vanligt att vara bärare av sådana bakterier utan att vara sjuk men de kan ibland orsaka infektioner som kan behöva behandlas, exempelvis sårinfektioner, bölder, impetigo (svinkoppor).
MRSA innebär att stafylokockerna blivit motståndskraftiga (resistenta) mot vissa antibiotika och kan därför vara svårare att behandla. MRSA orsakar inte fler infektioner än andra stafylokocker men risken är att det kan ta längre tid att bli frisk och att de antibiotika man måste använda har mer biverkningar. En person som bara är bärare av MRSA smittar sällan andra.
Det är vanligt att MRSA efter ett tag inte längre kan hittas i prover. Tiden varierar från månader till år och kan vara svår att förutsäga.
MRSA är en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Det betyder att man får s.k. förhållningsregler av sin läkare som man är skyldig att följa. Det innebär bl.a. att vårdnadshavare måste berätta att barnet bär på MRSA vid kontakt med sjukvården. Däremot har vårdnadshavare ingen skyldighet att berätta det i sociala sammanhang eller på förskola/skola.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 9 april 2024