Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vårdgivarwebben

För personal inom vård och omsorg

Patient till akutmottagning

På den här sidan hittar du information och instruktioner när beslutsstödet ger utfallet att personen bör skickas till akutmottagning. Här hittar du även rutiner för akutmottagningen.

I de fall beslutsstödets utfall indikerar vård på sjukhus.

Ambulansbeställning ska ske vid transport där patienten är i behov av någon form av sjukvårdande insats (övervakning, medicinsk behandling eller medicinsk omvårdnad). Finns inte behov av sjukvårdande insats under transport, hänvisas vederbörande till liggande/sittande sjukresor.

Personen som beställer ambulans ska ha vetskap om patientens aktuella tillstånd. Syftet är att beställaren ska kunna svara på de frågor som beställningsmottagaren ställer. Ärendet genererar då rätt prioritet och kan handläggas efter de rutiner som gäller för respektive prioritet.

Säkerställ att patienten inte är ensam i väntan på ambulans.

OBS! vid direkt livshotande ring 112!

Om vård eller övervakningsbehov inte föreligger ring sjukresa 0771-920 000.

Om vård eller övervakningsbehov föreligger ring ambulansbeställningen 019-124050. Är du osäker kan du alltid ringa dem för rådgivning.

Innan vårdbegäran skickas, ska samtycke från patienten inhämtas. Samtycket gäller till informationsdelning mellan flera olika vårdgivare, dvs att personen samtycker till att uppgifter får delas mellan de olika vårdgivarna i ViSamprocessen, i Lifecare SP och NPÖ.  Det innebär att flera vårdgivare kan få tillgång till varandras uppgifter om personen.

Det är viktigt att vara tydlig med vad samtycket gäller, och varför det behövs, eftersom patienten måste veta vad det är den samtycker till. Det är bara personen själv som kan ge sitt samtycke.

Samtycket dokumenteras patientjournalen i Lifecare SP.

Beställ transport: taxi eller ambulans. När personen transporteras in till akutmottagning ska ambulansblankett överlämnas till ambulanspersonalen. Om personen transporteras till akutmottagningen med annat transportsätt än ambulans, ska ambulansblanketten ändå medfölja patienten till akutmottagningen.

Ta med

  • Id-handling
  • läkemedel (OBS! som inte kan förväntas finnas i avdelningens basförråd)
  • läkemedelslista
  • ev personliga hjälpmedel, såsom tandprotes, inhalator, hörapparat.
  • övriga personliga tillhörigheter, såsom mobiltelefon och laddare.
  • Kontakta närstående.

 

Vårdbegäran skrivs Lifecare SP av sjuksköterska i kommunal hemsjukvård i med stöd av beslutsstödet och SBAR. En komplett vårdbegäran innehåller beslutsstödet och ADL-status.

Så långt det är möjligt ska vårdbegäran skickas i samband med att en person som är inskriven i kommunal hemsjukvård, oavsett boendeform, åker in till akuten. Det kan också skickas i efterhand om personen åkt in till akuten utan hjälp av sjuksköterska.

Vårdbegäran ska innehålla information om personens nuvarande situation och behov. Beslutsstödet skrivs in i Lifecare SP, och beskriver personens hälsotillstånd vid den inträffade försämringen. ADL-status fylls i samband med att vårdbegäran skrivs. Tillsammans ger detta en bra bild av personens aktuella status. Vårdbegäran kan kompletteras vid behov i efterhand.

Akutmottagning tar emot vårdbegäran när patienten kommer in. Finns inte behov av inneliggande sjukhusvård, ansvarar akuten för att besvara vårdbegäran.

Slutenvården kan ta del av vårdbegäran efter inskrivning på avdelningen. Om vårdbegäran inte är kvitterad av akutmottagningen ska avdelningen kvittera den.

Finns inte behov av inneliggande sjukhusvård, ansvarar akuten för att besvara vårdbegäran. Patientansvarig läkare besvarar vårdbegäran i Lifecare SP.

Vid behov kan uppföljning initieras via svar på vårdbegäran. Exempel på åtgärder är förebyggande hembesök, hälsosamtal, SIP, läkemedelsgenomgång.

Säkerställ att patient och ev närstående har fått och förstått information om vårdtillfället och vad som planeras för utskrivning och närmsta tiden.

Vid hemgång från akuten ska information om vårdtillfället lämnas till patienten både muntligt och skriftligt. Ansvarig läkare ska ha ett samtal med patienten och ev närstående, om vad som skett, vilken behandling som getts och går igenom läkemedel.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 28 april 2025

Läs mer om A Vid försämrat hälsoläge A

Bläddra bland resultaten på din sökning