Information till förskola
Smittväg
Springmask sprids genom att man får i sig ägg genom munnen. Äggen finns framförallt på fingrarna och under naglarna. Äggen utvecklas till larver och sedan maskar i mag-tarmkanalen. Maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg utanför ändtarmsöppningen.
Masken sprids också genom indirekt kontakt, via leksaker, sängkläder och genom infekterade dammpartiklar.
Får barnet vara på förskola?
Ja.
Det finns ingen skyldighet, men det kan vara bra om vårdnadshavaren berättar för förskolepersonalen att barnet har springmask. God hand- och toaletthygien förebygger smitta.
Sjukdomsinformation
Springmask är en vanlig och ofarlig åkomma. Masken är sytrådstunn, vit och cirka en cm lång. Vid en kraftig springmaskinfektion kan den ibland ses i avföringen som små smala vita trådar. Maskens ägg kan leva vidare utanför kroppen i ett par veckor.
Symtomfria fall förekommer, men vanliga symtom är intensiv klåda i ändtarmsöppningen, framför allt kvälls- och nattetid, då masken vandrar ut från tarmen och lägger sina ägg. Masken kan då ses i vecken runt ändtarmsöppningen. På flickor kan masken vandra mot urinvägsmynningen och orsaka sveda.
Barn återinfekteras ofta av sina egna maskars ägg, om de stoppar fingrarna i munnen efter att tidigare ha kliat sig i stjärten.
Det är ganska vanligt att fler som bor tillsammans har springmask även om inte alla har besvär. Det är viktigt att påvisa ägg eller mask innan behandling ges men det räcker att ha sett maskar hos en person för att behandla alla som bor ihop. Oftast behandlas alla i familjen samtidigt för att undvika att besvären kommer tillbaka. Springmask behandlas med en engångsdos receptfritt läkemedel och bör upprepas efter två-tre veckor.
Noggrann handhygien, dammsugning, samt byte av sängkläder och nattkläder rekommenderas i samband med behandlingen.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 9 april 2024