Samtliga allmänfarliga sjukdomar och ett antal av de övriga anmälningspliktiga sjukdomarna är smittspårningspliktiga. Den läkare som ställer diagnosen/beställer provet är behandlande läkare och primärt ansvarig för smittspårningen i det enskilda fallet.
Syftet med smittspårningsarbetet är att stoppa/minimera fortsatt smittspridning, inte bara av de sexuellt överförbara infektionerna utan också av till exempel tarminfektioner och luftvägsinfektioner.
Information om smittspårning, behandlande läkares ansvar och smittskyddsblad för respektive sjukdom hittar du på vår sida om smittsamma sjukdomar, Smittsamma sjukdomar A-Ö
Innan övertagande av smittspårningen till Central smittspårning informeras patienten att smittspårningen kommer att ske via telefon och att hen kan förbereda sig med att skriva ner sina kontakter.
- Alla fall av klamydia remitteras till central smittspårning på UM Knuffen/STI-mott USÖ
- Alla fall av gonorré och syfilis remitteras för smittspårning (utredning och behandling) till STI-mottagningen USÖ
Endast aktuellt vid allmänfarlig sjukdom
Den som har ansvar för smittspårningen kan i följande situationer finna att hen inte kan fullgöra smittspårningen,
- Index medverkar inte till smittspårning
- Kontakt som underrättats om exponering för smitta har inte låtit sig undersökas
- Kontakt går inte att nå eller säker identitet går inte att fastställa
Smittspåraren anmäler detta till Smittskyddsläkaren. I denna anmälan ska följande uppgifter framgå: namn, personnummer och kontaktuppgifter till den person anmälan avser (särskilj på vilka uppgifter index har lämnat och vilka smittspåraren fått fram), samt grund till misstanke om att personen bär på en allmänfarlig sjukdom.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 25 september 2024