En Samordnad Individuell Plan (SIP) är en plan som upprättas när den enskilde har behov av att samordna insatser från olika aktörer. Det kan vara förskola/skola, socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Det gäller främst för kommun och region, men kan även vara myndigheter eller personer från den enskildes nätverk. Arbetssättet med SIP kan också tillämpas i samverkan mellan verksamheter inom samma huvudman. Meningen med SIP är att göra en tydlig och trygg plan för den enskilde, genom att ge en samlad plan där de olika aktörernas insatser runt den enskilde tydliggörs.
I planen ska det tydligt framgå vem som gör vad och när, samt vem som är ansvarig för insatsen. Planen skall vara aktuell och följas upp. För att verktyget SIP ska kunna användas förutsätts ett möte. Om den enskilde redan har en aktiv SIP-plan så är det den planen som ska följas upp.
Den personal som uppmärksammar eller får kännedom om att den enskilde har behov av SIP ska alltid ta initiativ till att en sådan upprättas. Behovet av en SIP kan också påkallas av den enskilde själv eller närstående.
SIP finns för den enskildes skull. En fungerande samverkan förenklar för den enskilde och dennes närstående då de inte behöver lägga ner tid och energi på att själva samordna olika insatser som ges av kommunen eller regionen. Den enskildes egna målsättningar och behov är den viktigaste utgångspunkten vid SIP. En SIP ska så långt det är möjligt upprättas tillsammans med den enskilde. SIP ska erbjudas oavsett boendeform. Den enskilde måste samtycka till SIP.
Exempel på när SIP bör användas:
- I samband med utskrivning från slutenvård
- När en person upprepade gånger söker vård
- När samordning efterfrågas av den enskilde eller närstående
- När ansvarsfördelning behöver tydliggöras
- När insatser ges samtidigt eller i särskild ordningsföljd
- När en rehabiliteringsplan ska göras
- Efter ett palliativt beslut
- I samband med inskrivning i kommunal hemsjukvård från specialiserad vård
SIP i samband med utskrivning från slutenvården
I samband med utskrivning från slutenvården ska alla med nya eller förändrade behov av hälso- och sjukvårdsinsatser erbjudas SIP.
- Rött spår: SIP ska genomföras på sjukhus innan utskrivning.
- Gult spår: SIP ska erbjudas. SIP genomförs på tid och plats som passar den enskilde, senast fyra veckor efter utskrivning.
- Grönt spår: SIP erbjuds där behov av samordning uppmärksammas i samband med öppenvårdens uppföljning.
- Barn och unga som skrivs ut från somatisk vård med behov av insatser från socialtjänsten ska alltid erbjudas en SIP på sjukhuset innan utskrivning.
- Barn och unga som skrivs ut från psykiatrisk vård med behov av insatser från socialtjänsten ska alltid erbjudas en SIP på sjukhuset innan utskrivning.
Kommunerna har inte ansvar för hälso- och sjukvård gällande barn/unga. Alla kommuner ansvarar för att ha tydliga kontaktvägar och utsedda kontaktpersoner inom socialtjänsten för patienter som skrivs ut från barnklinikerna.
Övrig SIP
- En SIP ska alltid göras inför insatser i psykiatrisk hemsjukvård. Nya insatser av psykiatrisk hemsjukvård ska initieras av den psykiatriska öppenvården. Detta gäller även i samband med utskrivning från slutenvård.
- Vid överlämning av hälso- och sjukvårdsåtgärder från specialiserad öppenvård till kommunal hemsjukvård ska SIP- möte hållas.
Den personal som uppmärksammar eller får kännedom om att den enskilde har behov av samordning, ska alltid ta initiativ till att en SIP upprättas. Det kan vara att själv kalla till SIP, eller att uppmärksamma den fasta vårdkontakten på att SIP behövs.
- Vid utskrivning från slutenvården är vårdsamordnare på vårdcentral/ psykiatrisk öppenvård ansvarig för att kalla till SIP. Slutenvården är aldrig ansvarig för att kalla till SIP.
- Vid överlämning från specialiserad öppenvård till kommunal hemsjukvård kallar specialistvården till SIP.
- Inom förskolan kallar och ansvarar förskolerektor tillsammans med barnhälsoteam för SIP.
- Inom skolan kallar och ansvarar rektor tillsammans med elevhälsoteam för SIP.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Thursday, June 26, 2025