Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Region Örebro bezirk Region Örebro bezirk
Search

Vårdgivarwebben

För personal inom vård och omsorg

Inledning - AT primärvård

AT-tjänstgöring inom allmänmedicin omfattar minst 6 månader och kan vara såväl inledande som avslutande del av din AT- tjänstgöring. Placeringen utgör för många en positiv erfarenhet. I utvärderingar uttrycker AT-läkare ofta att de fått möjlighet att knyta ihop kunskap från grundutbildning och tidigare placeringar och många upplever en tydlig utveckling av sin medicinska kompetens under perioden.

Informationen i denna skrift syftar till att underlätta inför din tjänstgöring i primärvården och förhoppningsvis ge svar på en del frågor.

 

Tilldelning av vårdcentral

I länet finns 29 vårdcentraler, regiondrivna och privata, som tillgodoser primärvård för såväl landsbygds- som stadsbefolkning. Då vårdcentralerna är olika stora och har olika upptagningsområden kan arbete på de olika vårdcentralerna skilja sig åt en del.

Aktuella vårdcentraler väljs ut utifrån aktuell bemanning (inklusive minst 1,5 distriktsläkare), handledarmöjlighet och pågående tilldelning av utbildningsläkare. Vårdcentralerna övriga verksamhet kan också komma att spela roll, ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Valbara vårdcentraler kan därför variera mellan olika startdatum för utbildningsläkare.

Endast de vårdcentraler som kan erbjuda det stöd och den handledning som AT-läkare behöver, blir aktuella för tilldelning av AT- läkare.

AT-studierektor ansvarar för fördelning av vårdcentralsplaceringar tillsammans med AT-cheferna. Några månader innan tjänstgöringsstart informeras du vilka vårdcentraler som kommer att ta emot AT-läkare och du får lämna önskemål om placering. Om flera AT-läkare önskar samma vårdcentral kan lotten behöva avgöra.

 

Före primärvårdsstarten

Vi rekommenderar att du som AT-läkare tar kontakt med verksamhetschefen på den mottagande vårdcentralen så snart som du fått reda på din placering.

Vårdcentralchefen vill veta lite om dig som snart kommer som ny medarbetare och du kan passa på att ställa frågor eller i god tid anmäla frånvaro för utbildnings som ligger i början av ditt block (exv VCJ-intro, seminarium, primärvårdsvecka) och önskemål om ledighet för semester, studiedagar eller AT-tenta. Kanske vill du berätta om din bakgrund, något du ser fram emot, eller något du tycker är svårt? Kanske önskar du besöka vårdcentralen i förväg?

 

I början….

Varje vårdcentral har egen introduktion av nyanställda AT-läkare. Introduktionen förmedlar vad varje nyanställd läkare bör veta om arbetsplatsen, arbetsrutiner, samarbete med andra vårdgivare etc. Introduktionen rekommenderas omfatta 2 veckor och inbegriper presentation av olika delar av verksamheten (auskultation med till exempel fysioterapeut, distriktssköterska och barnmorska), auskultation med läkare och möjlighet att i lugn takt starta med egen mottagning.

Introduktion till journalsystem ges vid behov på respektive vårdcentral. Gemensam introduktion till jouren sker i anslutning till AT-start, ofta under de lokala introduktionsveckorna.

Vi rekommenderar att man tillsammans med handledaren bokar in patienter för de praktiska momenten (gynekologisk undersökning, rektoskopi mm) under första månaden.

 

…och resten av din av din primärvårdsplacering

Som AT-läkare utför du sedvanligt mottagningsarbete. Antal patientbesök är till en början begränsat och utökas efterhand i samråd med handledaren. Det är viktigt att du fortlöpande kommunicerar med din handledare och verksamhetschef om arbetsbelastningen och variationen i arbetet, så att den blir anpassad efter din förmåga både i början, mitten och slutet av tjänstgöringen. Det är också viktigt att du får möjlighet att utvecklas; att successivt ta fler och fler patienter från flera olika patientgrupper och att föra kliniska resonemang mer självständigt.


Handledning

Handledning i primärvården är väl etablerad och schemalagd till en timma varje vecka, både under terminstid och sommarperiod. Den personliga handledaren är specialist i allmänmedicin eller ST-läkare med handledarutbildning. AT-läkaren och handledaren planerar tillsammans innehållet i handledningen. Det kan röra sig om råd i konkreta medicinska frågor, praktiska moment, eller reflektion över t ex läkarrollen eller etiska dilemman. Handledaren kan också bistå med översyn av arbetsbelastning och schema, eller ge återkoppling efter medsittning.

Utöver personlig handledning förväntas övriga läkare kunna bistå med handledning som inte kan vänta till handlednings-tillfället. Det kan röra sig om en avsatt resurs såsom frågedoktor, eller ”öppen dörr-mentalitet” till tillgängliga läkare.

 

Utbildning

AT är en utbildningstjänst. Den största delen av din utbildning utgörs av det patientnära arbetet. Handledare och övriga kollegor och medarbetare på vårdcentralen ger dig handledning i ditt kliniska arbete.

Det kliniska lärandet kompletteras med teoretiska och praktiska studier och lärotillfällen:

  • AT-seminarier (fördelade under hela din AT).
  • Utbildningsvecka primärvård; en vecka per primärvårdsblock. Din AT-chef planerar in dig till lämpligt tillfälle.
  • Självstudier (utöver inläsningstid inför AT-tentan) motsvarande 3 heldagar eller 6 halvdagar, spridda under hela primärvårdsblocket, med målsättningen möjlighet till självstudier även under semestertiden.
  • Inläsningstid 2 dagar utöver själva AT-tentadagen, i nära anslutning till AT-tentamen. Man garanteras inte ledighet i direkt anslutning även om verksamheten försöker möta AT-läkarens önskemål i detta.

Ofta ges också möjlighet att deltaga vid primärvårdens egna utbildningar.

  • Distriktsläkardagar (anmälan via din VC, kostnadsfri utbildning för alla läkare inom primärvården).
  • Mellansvenskt läkemedelsforum (anmälan via din VC, utbildning som erbjuds alla läkare i primärvården, kostnad för AT lyfts av läkemedelscentrum).

Den teoretiska utbildningen är arbetstid, och du förväntas delta. Eventuell frånvaro ska meddelas i god tid till AT-studierektor (primärvårdsveckan), eller seminarieansvarig (seminarier) och du ansvarar själv att frånvaro registreras i aktuellt lönesystem.

Studietid ska ske på din vårdcentral i första hand, eller på annan plats efter avstämning med vårdcentralschef och ingår i din ordinarie arbetsvecka. Inläsningstid inför AT-tentan kan göras på valfri plats. Studietid och inläsningstid är betald ledighet med lön, dvs utöver semester och jourkomp.

Planering av de utbildningsmoment som är individuella (seminarier, kurs, självstudier, inläsningstid, AT-tenta) måste ske i god tid tillsammans med schemaläggare i din verksamhet.

 

Jourtjänstgöring

Som AT ingår du i jourverksamheten och tjänstgör ett antal jourpass under dina 6 månader. Sjukdomspanoramat hos patienter som söker vårdcentralsjour är annorlunda än det du möter i det dagliga arbetet, och jouren innebär därför ytterligare en möjlighet att nå dina AT-mål.

Eftersom jourverksamheten är olika organiserad beroende på vilken länsdel du tjänstgör i så varierar antalet rekommenderade jourpass:

  • AT i Örebro; ca 2 jourpass per månad varav ett kvällspass och ett helgpass.
  • AT i Väster; ca 3-4 beredskapspass per månad
  • AT i Norr; ca 2-3 jourpass (minst 1 helgpass)

OBS! Jourpassen i Väster och Norr kan bli fler om behov finns å verksamhetens sida.

Introduktion sker i anslutning till starten av din VC-placering, i respektive länsdel.

Första jourpasset går du dubbelt med din handledare och blir introducerad i rutinerna. Jourpassen fördelas ut i norra och västra länsdelen, med AT-läkare i Örebro ska själva boka in sina jourer. Kontaktuppgifter för vårdcentralsjourer (VCJ) hittar du längst ned i denna information.

 

Bedömning och examination

Under din tjänstgöring genomförs bedömning i två format:

  1. Lokal återkoppling i form av halvtids- och heltidsavstämning tillsammans med din handledare. Detta formulär finns på vårdgivarwebben och ska skickas till AT-studierektor primärvård per mail.
  2. Sit-in enligt nationell mall. Bedömningen genomförs av specialist annan än din handledare och godkänd ”sit-in” från alla tjänstgöringsavsnitt krävs för att du ska kunna anmäla dig till nationella AT-tentamen. Du kan genomföra denna sit-in närsomhelst under din primärvårdsplacering. Formuläret finns på eAT-provets hemsida (Karolinska).
    BEDÖMNINGSMALL (ki.se)

 

Studierektorer
Övergripande studierektor finns vid regionens Utbildningscentrum och ansvarar tillsammans med AT-cheferna för den övergripande planeringen av din AT, introduktion, seminarier.

Klinikstudierektor inom allmänmedicin ansvarar för din vårdcentralsplacering och primärvårdsutbildning.

 

Kontakt kan alltid tas med studierektorn vid frågor eller om problem uppstår.

 



Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?

Zuletzt aktualisiert: Freitag, 11. Juli 2025

[Missing text '/views/shared/parts/searchresultbrowser/browseResults' for 'German']