Det är endast legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som kan bedöma att en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvårdsinsats.
Ordinatören, den enskilde eller vårdnadshavare för barn eller anhörig till vuxen.
Den enskilde, all personal samt vårdnadshavare för barn eller anhörig till vuxen som uppmärksammar förändring.
Den som ordinerat egenvårdsinsats har ansvar för att planera och samordna insatsen och vid behov utbilda berörda personer. Den utförande verksamhetens chef har ansvar för att säkerställa att resurs och kompetens finns för att utföra egenvårdsinsatsen enligt ordination.
Nej. Den som ordinerat en egenvårdsinsats har ett fortsatt uppföljningsansvar så länge egenvårdsinsatsen pågår.
Den som ordinerar egenvårdsinsats ansvarar för att bedöma (riskbedöma) om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. I detta ingår att samråda med närstående, socialtjänst, förskola/skola eller annan aktör om personen behöver hjälp vid utförandet av egenvård, att ansvara för planering, skriftlig instruktion, dokumentation och eventuell utbildning samt för uppföljning av insatsen.
Den ordinerande hälso- och sjukvårdspersonalen behåller sitt uppföljningsansvar så länge egenvårdsinsatsen pågår.
I lagen om egenvård finns inga bestämmelser om hur en egenvårdsbedömning ska gå till eller vilka moment den ska innehålla. Regler om till exempel information, samråd och dokumentation finns istället i andra lagar och författningar på hälso- och sjukvårdens område. De reglerna gäller också vid egenvårdsbedömningar.
Nej. Vid själva utförandet av egenvård gäller inte hälso- och sjukvårdslagen, eftersom egenvård inte utförs i verksamhet hos en vårdgivare eller sjukvårdshuvudman. Bedömningen att en vårdåtgärd kan utföras i form av egenvård är dock en hälso- och sjukvårdsåtgärd. Detsamma gäller för hälso- och sjukvårdens planering och uppföljning av egenvården.
Källor: 1 kapitlet 1 § hälso- och sjukvårdslag (2017:30), 5 § lag (2022:1250) om egenvård samt proposition 2021/22:244 Stärkt rätt till personlig assistans vid behov av egenvård, sidan 62.
Exakt vilka åtgärder som kan utföras som egenvård är inte reglerat i lagen utan måste bedömas i varje enskilt fall. Men egenvård är inte begränsat till enbart enklare åtgärder. Egenvård kan därmed vara såväl såromläggning och att ta på stödstrumpor som mer avancerade åtgärder till exempel hemdialys och respiratorvård i hemmet.
Den som bedömer om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård behöver ta ställning till om åtgärden kan utföras utan risk för att personen skadas. Beslut om egenvård ska följas upp av den som har gjort bedömningen.
Ja. Egenvårdsbegreppet kan ha flera olika betydelser vilket kan upplevas otydligt och förvirrande. När personen klarar egenvården helt självständigt är det ganska enkelt och ingen skriftlig bedömning behövs. Men om en person behöver hjälp vid utförandet ska en bedömning med en skriftlig instruktion göras av den behandlande hälso- och sjukvårdspersonalen.
När ett barn är i förskolan, skolan eller fritidshemmet övergår det tillsynsansvar som barnets vårdnadshavare har för barnet till huvudmannen. Tillsynsansvaret innebär bland annat ett ansvar för att barnet får sina behov tillgodosedda och inte kommer till skada.
När en beslutad egenvårdsinsats ska utföras av förskole-, skol- eller fritidspersonal är huvudmannen utifrån sitt tillsynsansvar ansvarig för att förskolan, skolan eller fritidshemmet har rutiner som säkerställer att egenvårdsinsatsen utförs på ett ändamålsenligt och säkert sätt.
Källor: 6 kapitlet 2 § föräldrabalken, NJA 1984 s. 764, JO diarienummer 4162-1991 samt JO diarienummer 3360-1994.
Elevhälsan har främst ett förebyggande och hälsofrämjande uppdrag. Elever får vid behov vända sig till elevhälsan för enkla sjukvårdsinsatser. I förarbetena nämns omplåstring och preliminära bedömningar vid smärre olyckor under utbildningsmoment som exempel på sådana enkla sjukvårdsinsatser. Egenvård regleras inte i skollagens bestämmelser om elevhälsa.
Rektorn beslutar om skolans inre organisation och ansvarar för att fördela resurser efter elevernas olika förutsättningar och behov.
Källor: 2 kapitlet 10 och 25-28 §§ skollagen samt proposition 2009/10:165 Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet, sidan 658.
Vid frågor om planeringen och uppföljningen av en beslutad egenvårdsinsats ska man vända sig till den behandlande hälso- och sjukvårdspersonalen.
Vid frågor om utförandet av egenvårdsinsatsen ska man vända sig till skolans rektor.
Vid allmänna frågor om reglerna kring egenvård kan man vända sig till Socialstyrelsen.
Källa: 2 § lag (2022:1250) om egenvård.
Det är rektorns ansvar att se till att barnets läkemedel förvaras på ett säkert sätt. Vid behov rådgör rektorn med skolsköterska och skolläkare om vad som blir bäst.
Om barnet själv kan ta sin medicin i skolan behövs inget egenvårdsbeslut från sjukvården. Vårdnadshavaren ansvarar för att barnet har med sig medicinen till skolan samt informerar ansvarig skolpersonal om att barnet kan ta sitt läkemedel själv. Rektorn ser till att läkemedlet förvaras säkert under skoltiden. I vissa fall kan medicinen behöva vara inlåst trots att barnet kan ta läkemedlet själv.
Nej det kan inte vara egenvård. Det blir en hälso- och sjukvårdsåtgärd eftersom det finns ansvarig legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal att tillgå på boendet.
Ja, det behövs alltid en skriftligt instruktion/egenvårdsintyg för att ansöka om personlig assistans och få hjälp med utförandet av egenvård.
Ja, det behövs alltid en skriftligt instruktion/egenvårdsintyg vid ansöka om korttidsvistelse eller daglig verksamhet för att få hjälp med utförandet av egenvård under vistelsen där.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Tuesday, October 1, 2024