Allmänpsykiatrisk öppenvård
Utveckling, individanpassad vård, tillgänglighet, gott bemötande, samverkan, etik, kvalitet och säkerhet är viktiga delar i den psykiatriska vården. Inom allmänpsykiatrin jobbar vi utifrån ett helhetsperspektiv vilket innebär att vi utöver behandlingsinsatser för våra patienter genomför olika former av utbildningar för patienter och närstående. Våra mottagningar jobbar för att utveckla sitt vårdutbud där digitala tjänster och utbildningar, hälsofrämjande insatser, rehabilitering och mobila team är några delar.
Ingen patient medverkar på bilden. Fotograf: Håkan Risberg, Region Örebro län
Våra öppenvårdsmottagningar finns i Hallsberg, Karlskoga, Lindesberg samt i Örebro. Specialiserade mottagningar för elbehandling, rTMS, affektiva tillstånd, dövpsykiatri och könsdysfori finns i Örebro.
Utredning och behandling
Innan en behandling påbörjas gör vi en utredning. Utredningen ger oss ett underlag för vilken eller vilka behandlingsmetoder som är lämpliga i varje enskilt fall. Vi jobbar med ett antal olika behandlingsformer:
- Samtalsbehandling: Vi arbetar med olika typer av samtalsbehandlingar. Det kan vara problemformulerande, motiverande eller pedagogiska samtal utifrån behov.
- Psykologisk behandling: Vi jobbar med olika metoder där vissa lägger fokus på tankar eller känslor medan andra metoder fokuserar på beteenden.
- Läkemedel: Läkemedel kan vara ett bra stöd när man mår dåligt. Läkemedlet botar vanligtvis inte men det kan ta bort eller lindra symtom.
- Rehabilitering: Ibland behöver man träna upp förmågor som blivit försämrade under en sjukdomsperiod. Det kan även handla om att hitta sätt att minska oroskänslor, hantera besvär vid sömnsvårigheter eller att träna upp sin förmåga att hantera stress.
Utveckling
Utvecklingsarbeten pågår både gemensamt inom hela psykiatrin i Region Örebro län, inom vår klinik och lokalt ute på våra olika mottagningar. För oss är det viktigt att hela tiden jobba med att förbättra och utveckla olika delar i verksamheten. För tillfället har vi ett extra fokus på att utöka utbudet av digitala tjänster och hälsofrämjande insatser.
Samverkan inom vården
Samverkan är en naturlig del i psykiatriska verksamheter. Allmänpsykiatrin har en nära samverkan med psykiatrins akutmottagning och den psykiatriska heldygnsvården samt med vårdcentraler och andra verksamheter inom hälso- och sjukvården så väl som med närstående, brukarorganisationer och andra aktörer i samhället.
Åsa Kindahl
Verksamhetschef
Remittera till oss
Du som arbetar i Region Örebro län eller på en privat vårdcentral i Örebro län kan remittera till oss via vårdinformationsstödet Cosmic.
Du som istället behöver skicka en remiss via brev kan göra det till följande adress:
Avdelningens namn
Region Örebro län
Box 1613
701 17 Örebro
Allmänpsykiatrisk öppenvård Lindesberg
Fax: 0581-852 67
Allmänpsykiatrisk öppenvård Hallsberg
Fax: 0582-880 74
Affektivmottagningen & Allmänpsykiatrisk öppenvård Örebro
019-602 06 96, tidbokning måndag-fredag 07.00-09.00
Övergripande studierektor ST-läkare psykiatri
Övergripande studierektor PTP-psykologer
- Affektivmottagningen Universitetssjukhuset Örebro (regionorebrolan.se)
- Allmänpsykiatriska mottagningen Hallsberg (regionorebrolan.se)
- Allmänpsykiatriska mottagningen Karlskoga lasarett (regionorebrolan.se)
- Allmänpsykiatriska mottagningen Lindesbergs lasarett (regionorebrolan.se)
- Allmänpsykiatriska mottagningen Universitetssjukhuset Örebro(regionorebrolan.se)
- Allmänpsykiatrisk mottagning unga vuxna USÖ (regionorebrolan.se)
- Dövpsykiatriska mottagningen Universitetssjukhuset Örebro (regionorebrolan.se)
- Enheten för hjärnstimulering Universitetssjukhuset Örebro (regionorebrolan.se)
- Könsdysforimottagningen Universitetssjukhuset Örebro (regionorebrolan.se)
- Neuropsykiatriska utredningsenheten Universitetssjukhuset Örebro (regionorebrolan.se)
- Specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam SPOT - norra länsdelen (regionorebrolan.se)
- Specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam SPOT - västra länsdelen (regionorebrolan.se)
Jobba hos oss!
I regionen finns bland annat tre sjukhus, 29 vårdcentraler, psykiatri och habiliteringsverksamhet där nästan 8000 personer arbetar. Universitetssjukhuset i Örebro är ett av sju sjukhus i landet som bedriver och utvecklar högspecialiserad vård. Sedan 2011 har vi läkarutbildning vilket även fört oss till en position som en etablerad aktör inom klinisk forskning i Sverige och internationellt. Läs mer på: Jobb och utbildning
Inom allmänpsykiatrin har vi ett antal pågående forskningsprojekt kopplat till våra verksamheter.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Tuesday, July 9, 2024