Bårhusen vid våra tre sjukhus tar emot avlidna från sjukhuset, olika boenden, hem och andra sjukhus. Vi omhändertar avlidna tills anhöriga har fattat beslut angående begravning, kremering eller transport till hemlandet.
De avlidna förvaras i kylrum i avvaktan på begravning. Begravningsbyråerna tar kontakt och bokar tid inför kistläggning och hämtning av den avlidne. På bårhuset avlägsnas eventuell pacemaker och identitet kontrolleras innan kroppen lämnas ut till begravningsbyrå.
En stor del av bårhusens verksamhet handlar också om anhörigkontakter med avskedstaganden och information och stöd med anledning av dödsfallet. Många vill ta ett sista farväl och vi försöker se till att det blir en så fin stund som möjligt.
Transportsedel
Ett namnkort/id-band ska fyllas i och fästas på kroppen. Transportsedel/bårhusmeddelande följer med den avlidna och ska fyllas i tydligt (Bl.a. namn, personnummer, ev. smittsamma sjukdomar, information om vilken avdelning den avlidna kommer ifrån, och kontaktuppgifter till personal som konstaterat dödsfallet).
Den avlidne skall placeras på rygg med händerna på bröstet och med huvudet högt och rakt. Kroppen skall vara helt täckt av lakan eller filt vid transport till kylrummet.
Transportsedel avliden (Region Örebro läns intranät)
Bårhusmeddelande (Lindesbergs lasarett)
Pacemaker/defibrillator mm
Om den avlidne har defibrillator inplantat skall det framgå tydligt på transportsedeln. Explosiva inplantat avser inplantat med batteri som strömkälla, (ex. pacemaker, invasiv defibrillator, inopererad hörapparat eller insulinpump).
Även om kremering nu oftast kan ske utan borttagning av pacemaker, är det viktigt att tydligt informera på transportsedeln ifall den avlidna har pacemaker.
Smitta
I de fall det föreligger smittorisk, ex. hepatit, tuberkulos, HIV eller Creutzfeldt-Jakob, ska detta alltid stå på transportsedeln. Patientens id-band ska märkas med smittorisk eller blodsmitta - varningsetikett. Vid dödsfall med misstänkt blodsmitta (HIV, hepatit, Creutzfeldt-Jakob), eller om patienten har behandlats med cytostatika dygnet innan dödsfallet, ska patienten läggas i bodybag för att undvika läckage av smittsamma kroppsvätskor.
Patient
Katetrar, infarter och sonder som går in i blodkärl ska sitta kvar, övriga kan avlägsnas. Se till att katetrar, infarter och sonder är ordentligt tätade.
Identifiering
Den avlidne måste vara identifierad och uppmärkt med namnkort/id-band fästat runt ena hand- eller fotleden, där det tydligt framgår både patientens namn och personnummer.
I allmänhet förs den döde till närmaste bårhus för en temporär förvaring i avvaktan på kistläggning och begravningsceremoni. I Region Örebro län är praxis att dödsboet svarar för transport till bårhusförvaring, såväl när dödsfallet inträffat i särskilt boende som i ordinärt boende. Transport till bårhus sker genom begravningsbyråernas service. Det gäller även för transport till kistläggning och begravning. Vid dödsfall på sjukhus förs den avlidne till sjukhusets bårhus. Svenska kyrkan svarar för de transporter som görs inom kyrkans förvaltningsområde.
Vid dödsfall inom geriatriska klinikens palliativa hemsjukvård svarar regionen för transport till bårhus, eftersom patienten varit inskriven i sluten vård. Avlider någon som är remitterad till vård utanför länet svarar hemlandstinget för transporten till bårhus. Är patienten inte remitterad eller har sökt valfrihetsvård svarar dödsboet för transporten.
När ett dödsfall inträffar
Dödsfallet ska konstateras och ett dödsbevis utfärdas. Vid behov av rättsmedicinsk undersökning lämnas dödsbeviset till polismyndigheten. Den avlidne ska tas omhand på ett värdigt sätt.
Transport behöver inte beställas med en gång. Ibland kan den döde få vara kvar i sitt boende tills kistläggning kan ske. De anhöriga ska visas respekt och omtanke. Olika trosinriktningar ska i huvudsak få sina önskemål tillgodosedda.
Möjlighet ska finnas för anhöriga att komma och ta farväl av den avlidne. Avsked kan tas i den avlidnes hem eller i det kommunala boendet.
Bårhusförvaring
I bårhusen förvaras de avlidna placerade på bårar inlindade i kläde och är helt täckta. Tillgång till visningsrum finns för de anhöriga.
Dödsfall på offentlig plats med mera
Patient som avlidit av kroppsskada eller vid dödsfall på offentlig plats ska transporteras till sjukhus. Region Örebro län bekostar transporten. Detta gäller även om en person bosatt i länet avlider på allmän plats utanför länet. Ambulanspersonal stannar normalt på platsen tills distriktsläkarjour anlänt. Ambulans används normalt inte för transport av döda personer.
Dödsfall vid brott, förmodat brott, självmord och olycka handläggs av polis. Polis tillkallas även när den avlidnes identitet inte går att fastställa. I dessa fall sker transport till bårhus av begravningsbyråer på uppdrag av polismyndigheten.
Obduktion
Transporten utförs av en begravningsbyrå, där avtal träffats efter upphandling. Dödsboets kostnadsansvar är oberoende av vid vilket sjukhus i länet patienten avled.
Obduktion
Obduktionsavdelningen utför endast kliniska obduktioner, där patienten har avlidit av sjukdom utan misstanke om brott eller pågående missbruk.
Vid begäran om obduktion ska Obduktionsremiss fyllas i och skickas till kliniken för patologi inom två arbetsdagar efter dödsfallet. Handskrivna remisser accepteras ej.
Det är viktigt att remissen innehåller en tydlig frågeställning, kort sjukdomshistoria och notera att eventuella smittsamma sjukdomar alltid ska stå med på remissen.
Rättsmedicinsk obduktion
Läkaren som konstaterar dödsfallet avgör om det finns skäl för en rättsmedicinsk obduktion. Det kan till exempel handla om ett helt oväntat dödsfall, framskriden förruttnelse, missbruksproblematik, inklusive alkohol, olyckor, mord, självmord eller felbehandling inom vården. Först gör läkaren en polisanmälan och sedan begär polisen en rättsmedicinsk obduktion. Syftet är att fastställa dödsorsaken och utesluta att ett brott begåtts. Ibland gör man också en rättsmedicinsk obduktion för att identifiera en avliden person med okänd identitet.”
Mer information finns på Rättmedicinalverket samt Vårdhandboken
Dödsbevis och dödsorsaksintyg
Dödsbevis och dödsorsaksintyg skrivs av ansvarig behandlande läkare. I de fall anhöriga har frågor ang. dödsorsak etc. hänvisas de till ansvarig behandlande läkare, inte till patologavdelningen.
När en närstående har avlidit erbjuds de anhöriga att ta avsked. Det sker i första hand där den avlidne vårdats i livets slutskede. Det finns även möjlighet att ta ett sista farväl vid bårhusets visningsrum. Avskedsrummet är neutralt inrett och till för alla oavsett trosuppfattning eller religion.
Avsked i visningsrummet sker efter överenskommelse med personal på bårhuset eller med begravningsentreprenör.
Bårhusen tar hand om avlidna tills närstående har fattat beslut angående begravning, kremering eller transport till hemlandet.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Hur kan vi göra sidan bättre?
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 1 november 2023