Du ska vara väl insatt i innehållet i både lagen och förordningen. Vare sig Region Örebro län eller vårdgivaren kan göra avsteg från innehållet i lag eller förordning.
En fysioterapeut kan bedriva privat verksamhet enligt LOF. Denna verksamhet finansieras av Region Örebro län via det nationella ersättningssystemet, som också kallas nationella taxan.
Lag (1993:1652) om ersättning för fysioterapi
Ersättningen utgår enligt den taxa som beslutas av regeringen utifrån ett gemensamt underlag från Sveriges Kommuner och Regioner och Fysioterapeuterna, fackförbundet.
Normalarvode lämnas enligt arvodeskategori A eller arvodeskategori B.
Arvodeskategori B avser ensampraktiserande eller samverkande fysioterapeuter med:
- Assisterande personal
- Flera behandlingsrum
- Kvalificerad utrustning
Arvodeskategori A avser övriga fysioterapeuter.
Fysioterapeut med arvodeskategori B har större omkostnader för:
- Lokaler
- Utrustning
- Anställd personal
Fysioterapeut med arvodeskategori B har ett högre ersättningstak och ett mindre tidskrav avseende behandlingarna i snitt per kalendermånad och patient än vad en fysioterapeut med arvodeskategori A har.
Du som fysioterapeut med samverkansavtal kan ansöka om arvodeskategori B. Enligt förordningen (1994:1120) om ersättning för fysioterapi framgår av 3 § vilka krav som ställs på dig som fysioterapeut för att ersättning ska kunna utgå enligt arvodeskategori B.
Assisterande personal
Med assisterande personal avses personal med arbetsuppgifter kopplade till behandlingsarbetet och patientanknuten administration som utgör minst 25 procent av en heltidstjänst på helårsbasis. Det vill säga minst tio timmar per vecka och att denna resurs i sin helhet förfogas av din egen verksamhet.
Här har vi samlat information om du som fysioterapeut vill sälja eller köpa en ersättningsetablering.
Du som vårdgivare kan genom försäljning av din ersättningsetablering överlåta din verksamhet och rätten till samverkansavtal med Region Örebro län till en annan vårdgivare. Överlåtelsen går till den anbudsgivare som lagt högsta budet.
Region Örebro läns genomför annonsering och sköter viss del av den administrativa hanteringen av försäljningen, överlåtelsen.
Vid försäljning av din ersättningsetablering måste du uppfylla heltidskravet
Heltid innebär att du har arbetat minst 35 timmar per vecka i genomsnitt under en tolvmånadersperiod de senaste två åren. Den ekonomiska ersättningen ska ha uppgått till minst 85 procent av ersättningstak 1.
Vårdgivare som har rätt till ersättning enligt övergångsbestämmelser har rätt att sälja etableringen om den drivits på deltid innan införandet av lagen om ersättning för fysioterapi.
Den som vill sälja sin etablering till annan vårdgivare fyller i blanketten:
Anmälan om ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om ersättning för fysioterapi
Region Örebro Län bedömer om kraven för försäljning är uppfyllda.
Region Örebro län sammanfattar en anbudsinbjudan utifrån uppgifterna från ovanstående blankett, vilket ska godkännas av den överlåtande vårdgivare.
Av anbudsinbjudan ska det framgå:
- Vems etablering som ska överlåtas
- Kontaktuppgifter till säljaren
- Vilka villkor som ska gälla för samverkansavtalet
- Hur en ansökan ska lämnas
- Vilken dag ansökan senast ska ha kommit in
Specifika krav avseende utrustning, lokal med mera hänvisas till den överlåtande vårdgivaren.
Regionen publicerar anbudsinbjudan i opic
Anbudsinbjudan (annonsen) är publicerad i Opic i 8 veckor. Eventuell övrig annonsering står den överlåtande vårdgivaren för.
När ansökningstiden har gått ut gör Region Örebro län en anbudsöppning och prövar anbuden utifrån gällande regelverk. Inkomna anbud är bindande och anbudssekretess gäller. Regionen beslutar om samverkansavtal med den sökande som erbjudit högsta pris för etableringen och som uppfyller angivna krav.
Regionen skickar ut tilldelningsbeslut till samtliga sökande. När informationen om tilldelningen gått ut finns möjlighet att inom 10 kalenderdagar överklaga beslutet.
För att få teckna ett samverkansavtal måste du som fysioterapeut först säga upp din anställning om du är anställd i någon region.
Du kan nekas att teckna samverkansavtal om du är försatt i eller föremål för:
- Ansökan om konkurs
- Tvångslikvidation
- Ackord
- Inställda betalningar
- Näringsförbud
Andra skäl som hindrar samverkansavtal är om du inte fullgjort betalningar av skatt och socialförsäkringsavgifter. Att lämna felaktiga upplysningar eller att låta bli att lämna begärda upplysningar kan också innebära uteslutning vid anbudsutvärderingen.
Du kan också uteslutas om du är dömd för brott inom din yrkesutövning eller om Region Örebro län kan visa att du gjort dig skyldig till ett allvarligt fel i din yrkesutövning.
Information om ersättningsetableringar som är till försäljning och tillvägagångssätt vid anbudsgivning finner du på www.opic.com.
Första gången du besöker Visma Tendsign behöver du fylla i personuppgifter samt organisations- eller personnummer.
Du lägger ett bud, det belopp du kan tänka dig att betala för etableringen. Det är ingen auktion utan den anbudsgivare som lagt det högsta budet efter ansökningstidens utgång vinner, under förutsättning att de formella kraven är uppfyllda.
Nej, det gäller sekretess från upphandlingsstart och fram tills upphandlingen är avslutad. Det innebär att inga uppgifter från de anbud som lämnats in får offentliggöras eller lämnas ut till annan än den som lämnat anbudet. Anbuden är alltså hemliga.
Kontakta Region Örebro län så får du reda på priserna för de senaste ersättningsetableringarna. Du hittar kontaktuppgifter under kontakt.
Ansökningsinbjudningar från Region Örebro län ska publiceras på en elektronisk databas som är allmänt tillgänglig. Region Örebro län publicerar alla ansökningsinbjudningar på OPIC, www.opic.com.
Det står vårdgivaren fritt att även annonsera ut sin verksamhet i annan form, exempelvis i tidningar och tidskrifter. Kostnader för detta svarar vårdgivaren själv för.
Ja, du kan lägga bud på flera om du vill men bara köpa en. Om Du lagt högst bud på flera etableringar så vinner du den etablering som annonserats först. Vinner du en upphandling så diskvalificeras du från de efterkommande.
Om du vinner en budgivning är du bunden vid ditt anbud under den tid som är angiven i förfrågningsunderlaget. Ett återkallande av en ansökan under denna tidsperiod kan resultera i skadeståndskrav från den fysioterapeut som överlåter etableringen. Har du lagt bud på flera och lagt det högsta anbud på en av dessa, är du inte bunden av dina andra anbud
Nej, etableringarna är bundna till den ort som verksamheten har bedrivits på. Det framgår av anbudsinbjudan.
All information avseende etableringen finner du på www.opic.com.
Nej, anbud kan endast läggas av en fysisk person.
Det enda sätt du kan få ett samverkansavtal är genom att du köper en ersättningsetablering. Information om etableringar som är till försäljning och hur detta går till finner du på www.opic.com.
Säljaren har rätt att fram till dess att det nya samverkansavtalet har ingåtts, skriftligen återkalla sin anmälan.
Ja, du har rätt att inom 10 kalenderdagar från att du har fått del av beslutet överklaga detta till Förvaltningsrätten.
Du som vårdgivare med ett samverkansavtal kan ansöka om särskilt arvode. Särskilt arvode är en debiteringsgrund för särskilt tids- och kostnadskrävande åtgärder kopplat mot fysioterapeutens kompetens.
Särskilt arvode lämnas för specifika insatser till:
- Patienter med psykisk ohälsa eller psykosomatiska problem
- Patienter med sjukdomar eller skador i andningsorganen eller i cirkulationssystemet
- Patienter med sjukdomar eller skador i nervsystemet
- Patienter med smärttillstånd eller funktionshinder på grund av reumatisk sjukdom
- Patienter med skador eller sjukdomar i rörelsesystemet
- Barn och ungdomar med funktionshinder eller sjukdom
- Äldre med åldersrelaterade fysiska eller psykiska funktionshinder
Region Örebro län följer ”Vägledning vid bedömning av behörighet för särskilt arvode enligt §§ 7 och 8 i förordning 1994:1120 om ersättning för fysioterapi”.
Vägledningen är framtagen av Sveriges kommuner och Landsting (SKL), Fysioterapeuterna och Landstingen i samarbete.
Ersättning för åtgärder utförda av vikarie kan utgå som längst 12 hela kalendermånader från det datum anmälan kommit in till Region Örebro län.
Du som ägare av verksamheten har fortfarande under den period du använder vikarie ansvar för att geonomföra uppföljning, dialogmöten eller motsvarande med Region Örebro län.
Du som vårdgivare inom LOF har rätt till vikarie för:
- Sjukdom
- Semester
- Föräldraledighet
- Förestående ålderspensionering
- Vidareutbildning eller forskning inom yrkesområdet
- Politiskt eller fackligt uppdrag
Kontakta Region Örebro län om du ansöker om vikarie av andra skäl. Du hittar kontaktuppgifter under kontakt.
Sjukdom
Arbetsoförmåga på grund av sjukdom ska kunna styrkas med giltigt läkarintyg. Vikariat på grund av hel sjukersättning som inte är tidsbegränsad accepteras inte.
Semester
Semester ska företrädesvis tas ut i sammanhängande perioder, maximalt 30 dagar per kalenderår. Semester kan endast tas ut i heldagar och inte del av dag eller i procent.
Föräldraledighet
För föräldraledighet kan vikariat tillämpas upp till heltid till dess barnet är 18 månader och därefter maximalt upp till 25 procent till dess barnet fyllt 8 år.
Förestående ålderspensionering
Vikariat med anledning av förestående ålderspensionering kan tillämpas sammanlagt i högst två år och för ett år i taget. Avbryts vikariatet anses denna möjlighet vara förverkad och nytt vikariat av samma skäl är inte tillåtet.
Vidareutbildning eller forskning inom yrkesområdet
Vikariat med anledning av forskning eller vidareutbildning ska kunna styrkas genom särskilda handlingar. Vikariat får inte lämnas för längre sammanhängande eller närliggande perioder om sammanlagt tre år om inte särskilda skäl finns.
Vidareutbildning ska avse utbildning med koppling till den egna specialiteten.
Politiskt eller fackligt uppdrag
Vikariat med anledning av politiskt eller fackligt uppdrag ska kunna styrkas med intyg.
Handlingar som gäller vikariat
När du anställer vikarie ska du på begäran av Region Örebro län kunna redovisa och styrka din angivna frånvaroanledning och att frånvaron är ett hinder för dig som vårdgivare att tillfälligt, helt eller delvis bedriva din verksamhet.
Handlingar som gäller vikariat ska finnas ordnade hos dig som vårdgivare till exempel inhämtade uppgifter från socialstyrelsen och intyg rörande frånvaroanledningen.
Om du lämnar felaktiga uppgifter kring vikariat kan Region Örebro län kräva att du återbetalar ersättningen.
Kontakter
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 24 januari 2022