Dietist direkt
Dietist direkt är en verksamhet samfinansierad av Region Örebro län och Örebro läns kommuner som ger utbildning samt rådgivning till legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal inom regional och kommunal primärvård. Vi kan ge råd inom nutritionsrelaterade frågor och stöd kring förskrivningar och produkter.
Vi fungerar även som en stödfunktion till verksamheter i arbetet med nutritionsvårdsprocessen. Hör gärna av dig om du vill att vi besöker din verksamhet.
Aktuellt från Dietist direkt
Nyhetsbrev
Förtydligande gällande kostnadsansvar för kosttillägg
Ny utbildningsportal
Region Örebro län har en ny utbildningsportal. Där hittar du alla våra utbildningar och handledningstillfällen. Läs mer och anmäl dig via länkarna nedan.
Dietist direkt är en stödfunktion som är samfinansierad av Region Örebro län och länets 12 kommuner. Dietist direkt är en del av omställningen till nära vård och har ett tredelat uppdrag bestående av en utbildande, en rådgivande och en uppsökande funktion.
Utbildande
Dietist direkt är ansvarig för att förvalta digitala utbildningar i nutritionsvårdprocessen och basal nutritionsbehandling. De arrangerar också andra möten och utbildningar för vissa målgrupper eller med vissa fokusområden.
Rådgivande
Dietist direkt bidrar med generella råd och stöd till legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal på primärvårdsnivå i nutritionsrelaterade frågor gällande vuxna patienter (ej barn och ungdomar). Behandlingsansvaret kvarstår hos den som kontaktar oss.
Uppsökande
Dietist direkt erbjuder verksamhetsbesök i såväl kommunala som regionala verksamheter. Syfte kan exempelvis vara stöd till medarbetare och chefer i arbetet med nutritionsvårdprocessen, i upprättandet av rutiner eller som stöd i patientdiskussioner.
Läs mer om vårt uppdrag
För dig som arbetar inom regional och kommunal primärvård.
Telefon
019-602 37 50
Telefontider
Måndag–fredag 8–15
E-post
dietist.direkt@regionorebrolan.se (svar inom två arbetsdagar)
Dietist direkt kan ge stöd och råd vid basal nutritionsbehandling till dig som arbtar inom regional och kommunal primärvård. Vi kan bland annat hjälpa tll med
- uppskattning av energi-, närings-och vätskebehov
- anpassning av måltider, måltidsfördelning, energi-och proteinberikning, måltidsmiljö
- ordination av specialkost utifrån allergier, överkänslighet och behov av anpassad kost
- ordination av kosttillägg
- motiverande samtal och stöd till nutritionsbehandling.
Ovanstående gäller endast vuxna patienter, ej barn och ungdomar.
Enteralnutrition (sondmatning) handhas av EN-dietisterna på USÖ. Telefon: 019-602 35 05, öppen 8-15, lämna meddelande om ej svar.
Inför kontakt med Dietist direkt kan bland annat nedanstående uppgifter behövas:
- Vikt, längd och BMI.
- Viktförändringar.
- Aktuellt intag av mat och dryck (inkl. alkohol).
- Måltidsordning, antal måltider per dag.
- Eventuell pågående nutritionsbehandling.
- Ätsvårigheter.
- Behov av specialkost eller vätskerestriktion.
- Bakomliggande sjukdomar.
- Aktuell medicinering som kan påverka vikt och/eller intag per os.
- Aktuell aktivitetsnivå, ADL-förmåga.
- Aktuell boendeform.
- Palliativ vård.
Utbildningar och kurser för dig som arbetar inom regional och kommunal primärvård.
Vi erbjuder även en digital frågestund efter slutförd förskrivarutbildning, tillsammans med oss på Dietist direkt. Under frågestunden får du tillfälle att ställa frågor och diskutera utbildningarnas innehåll.
Energi- och proteinkalkylator
Kalkylator för att beräkna protein- och energibehov hos vuxna. Drivs av Region Skåne.
Besök kalkylatorn (Region Skåne)
BMI-kalkylator
BMI-kalkylator (internetmedicin.se)
Region Skånes BMI-kalkylator för amputerade (skane.se)
1177.se
På 1177.se finns flera artiklar om kost och hälsosamma matvanor som riktar sig till patienter och invånare. Bland annat sidan Äta för att må bra (samlingssida med flera artiklar inom ämnet).
Övriga länkar
Informationsfilmer
Skapa en förskrivning i förskrivningsportalen
Fördjupning i förskrivningsportal
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Tuesday, March 26, 2024