Information till förskola, skola och annan verksamhet, covid-19

Uppdaterat 2020-01-15
Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och bör därför fortsätta om åtgärder vidtas för att minimera risken för smitta.

Enskildas ansvar

Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) ligger ett stort ansvar på individen. Idrott och fritidsaktiviteter bör bedrivas på ett sätt så att risken för smitta minimeras.

Personer födda 2004 och tidigare bör när de tränar idrott eller bedriver någon annan fritidsaktivitet

• hålla avstånd till varandra
  • inte dela utrustning med varandra. Detta kan t.ex. gälla vattenflaskor, munskydd m.m. som kan överföra saliv.
  • när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus
  • undvika gemensamma omklädningsrum
  • resa till och från aktiviteten individuellt
  • utföra aktiviteten i mindre grupper

Dessa råd gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott eller barn och unga födda 2005 och senare

Verksamhetens ansvar

Alla verksamheter har enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd ett ansvar att vidta lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19.

I idrottsmiljöer, träningshallar, gym, badhus med mera kan det t.ex. innebära att verksamheten

• ser till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, exempelvis gymutrustning, efter varje persons användning. Desinfektionsmedel eller vanligt rengöringsmedel kan användas.
  • ser till att det finns möjlighet till handtvätt eller att använda handdesinfektion och uppmana till god handhygien
  • ser till att det finns tydlig skyltning om att stanna hemma vid sjukdom och att ha god handhygien
    markerar avstånd på golvet, möblerar om eller på något annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel.

Observera att gym och sportanläggningar som är öppna för allmänheten också är skyldiga att fastställa ett maxantal mm.

Föreningar inom idrott, kultur och fritid

bör  enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd:

• när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus
  • minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel
  • avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar.

Dessa råd gäller dock inte yrkesmässig idrott eller enstaka tävlingar eller matcher som riktar sig till barn födda 2005 och senare.

Stängda anläggningar till och med den 24 januari

Regeringen har rekommenderat att all statlig, regional och kommunal verksamhet som inte är nödvändig, bör stängas till och med den 24 januari. Det innefattar även träningsanläggningar. Motion är dock viktigt för folkhälsan och träning är en prioriterad verksamhet även under pandemin särskilt för barn- och unga. Mot bakgrund av den lägre risken för smittspridning utomhus och motionens betydelse för folkhälsan bedömer Folkhälsomyndigheten att träning utomhus kan hållas i gång i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12). Träning på en utomhusanläggning kan ske under förutsättning att anläggningen kan hållas öppen för personal och besökare på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt.

Folkhälsomyndigeten: Information till idrottsföreningar och träningsanläggningar om covid-19

Föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19

En ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen [2020:526] trädde i kraft 1 juli 2020.

Ansvar

Den som driver ett serveringsställe ansvarar för att;

1. serveringsställets lokaler, och tillhörande områden utomhus, som besökare har tillträde till är utformade så att trängsel undviks och att besökare kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra,
  2. verksamheten i övrigt organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt förhindras,
  3. det finns rutiner för hur smittspridning bland besökare kan förhindras

I anslutning till lagen har Folkhälsomyndigheten tagit fram föreskrifter och allmänna råd (Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd [HSLF-FS 2020:37] om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen).

Senast uppdaterad: den 15 januari 2021