Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Seniorer på kollo tränar balans för förebyggande av fall

Publicerad: 2023-09-06 10:05

Region Örebro län och Lindesbergs kommun samarbetar för att förebygga fallskador. I slutet av augusti anordnades seniorkollo för invånare i Lindesbergs kommun. Då bjöds Region Örebro läns specialistfysioterapeut Jenny Forsberg in för att föreläsa om balansträning.

En person står och presenterar om hälsa och rörelse. Personen håller i en mikrofon och talar till publiken vars huvuden syns i bilden. Seniorkollo och information om osteoporos och förebyggande av fall. Omställning nära vård.

Carin Neanro från Lindesbergs kommun på bild. Med Jenny Forsberg får seniorerna tränar på att resa sig upp om man fallit, en stol kan vara till stor hjälp.

Åkerby herrgård i Lindesberg, dit tog sig ett 40-tal seniorer uppdelat på två veckor i slutet av augusti för att få umgås med andra personer i sin ålder. Det vankades seniorkollo. Syftet med kollot är att minska ofrivillig ensamhet och erbjuda deltagarna att prova olika aktiviteter tillsammans, allt utifrån de fyra hörnpelarna för ett hälsosamt åldrande.

Föreläsning om osteoporos och balansträning

En av aktiviteterna var Jenny Forsbergs föreläsning om balansträning.

– I takt med att vi blir äldre ökar risken att drabbas av benskörhet, osteoporos. Med ett skörare skelett ökar risken för att bryta sig vid fall. Men med balansträning och annan träning kan vi förebygga fallskador och frakturer och det är det min information på seniorkollot handlade om, säger Jenny och fortsätter:

– Deltagarna fick även tips på balansövningar och annat de kan göra för att stärka sitt skelett. Det finns mycket information att ge ut och vi har även osteoporosskolor runt om i länet för att öka kunskapen om osteoporos för de som är drabbade.

Minska ensamhet och öka välmående

Det är Carin Neanro, enhetschef för Rehabenheten Lindesbergs kommun och Fellingsbros hemtjänst, som är initiativtagare till seniorkollot som nu sker för fjärde året i rad. Det här är ett förebyggande arbete för att få fler att må bättre och minska ensamhet bland äldre.

– Det är jätteuppskattat med seniorkollo, allt är toppen enligt de utvärderingar vi gjort från tidigare år. En del har återkommit och de säger alla att de lever hela året på denna veckan och att det är det roligaste som sker, berättar Carin och fortsätter:

– Idén med att bjuda in Jenny kom när vi deltog i en nätverksgrupp utifrån Hälsosamt åldrande i tredje åldern, där vi delar erfarenheter och även kan hitta samverkan i olika frågor.

– För att förebygga fall och frakturer behövs teamsamverkan mellan flera professioner för att nå bästa resultat. Då behöver kommunerna och Region Örebro län samverka mer och göra insatser tillsammans för att ta vara på allas kompetens inom området, säger Jenny Forsberg avslutningsvis.

Seniorkollo_2.jpg

Balansövning för att stärka muskler. Jenny Forsberg, till höger på bild, från Region Örebro län kom till seniorkollot och övade balans med seniorerna.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 6 september 2023