Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Ny verksamhetschef på Arbets- och miljömedicin

Publicerad: 2022-05-11 07:15

Han har forskat om ledarskap på Kungliga Tekniska Högskolan och liknar en bra ledare vid en persika: "Om man har en solid kärna av grundvärderingar och självkännedom, så har man möjlighet att vara lite mjukare och mer flexibel utifrån omgivningens behov, och ändå behålla rätt kurs i sitt ledarskap", säger han.

 

Måndag förmiddag. Andra veckan på nya jobbet har precis börjat, när vi slår oss ner vid bordet på Marcus kontor. Han är propert men ledigt klädd: Ljusblå skjorta med översta knappen uppknäppt och en mörkblå kavaj utanpå. Snälla, nyfikna ögon bakom ett par sköldpaddsfärgade glasögon. Så vem är han, vår nye chef?

”Jag brukar beskrivas som en vänlig person med förmågan att se saker ur olika perspektiv”, börjar han. ”Jag är eftertänksam och sover hellre på saken än att fatta beslut direkt. Jag är också väldigt driven och går alltid i mål med de saker jag bestämmer mig för att genomföra”.

Marcus har en trygg och ödmjuk framtoning. Han har också en minst sagt imponerande meritlista. Hur många chefer har till exempel forskat om ledarskap? Marcus har till och med skrivit en doktorsavhandling i ämnet.  

Vad är bra ledarskap för dig?

”Ett bra ledarskap handlar om att jobba med ett utvecklande ledarskap. Att skapa de bästa förutsättningarna för dem jag är ledare för, så att de får blomma i sitt värv, ser jag som en av mina viktigaste uppgifter”.

Utvecklande ledarskap är en ledningsmodell som fokuserar på ledarens beteende. Modellen utgår från tre typer av beteenden: utvecklande, konventionella och destruktiva beteenden. Exempel på utvecklande beteenden är: Att vara ett föredöme, visa omtänksamhet, ge stöd, inbjuda till delaktighet och att vara inspirerande.

Starkt förenklat handlar det goda ledarskapet, enligt detta synsätt, om att ledaren ska sträva efter att maximera sina utvecklande beteenden gentemot sina medarbetare och minimera de destruktiva. Destruktiva beteenden kan innebära att vara osäker, otydlig, arrogant, egoinriktad, falsk och kontrollerande.

Hur är en bra ledare?

”En persika är en ganska bra liknelse: Om man har en solid kärna av grundvärderingar och självkännedom, så har man möjlighet att vara lite mjukare och mer flexibel utifrån omgivningens behov, och ändå behålla rätt kurs i sitt ledarskap".

Varför vill du jobba med arbets- och miljömedicin?

”Arbets- och miljömedicin berör väldigt många områden som jag tycker är viktiga. Jag gillar den här preventiva tanken – att vårt arbete faktiskt kan bidra till att färre blir sjuka av sin arbetsmiljö eller boendemiljö till exempel. Att få jobba med den typen av frågor känns viktigt och inspirerande för mig. Det är en etisk och human verksamhet. Möjligheten att jobba närmare forskningen var också något som lockade och fick mig att söka det här jobbet”.

I vilken riktning vill du driva AMM i Örebro?

”Det kan jag inte svara på än. Jag vet ju inte vilken riktning vi har i dag. Det vore förmätet av mig att komma hit och efter en vecka säga: Dit ska vi! Som jag ser det handlar mitt jobb mycket om att skapa en bra ledning, tillsammans med våra fyra enhetschefer och att vara en ambassadör för verksamheten i våra fyra regioner.”

Kort om Marcus

Ålder: Har precis fyllt 50 år.

Bor: I hus i Köping

Familj: Sambo. En dotter i London och en son i Köping.

Intressen: Flugfiske och golf. Umgås med barnbarnen. Är farfar till Ella och morfar till Louie.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 11 maj 2022