Handlingsplan ska minska smittspridning och vårdrelaterade infektioner
Publicerad: 2025-03-12 15:15
Vårdrelaterade infektioner (VRI) orsakar stort lidande för patienter och medför betydande kostnader för sjukvården. För att minska smittspridningen och förebygga dessa infektioner har Hälso- och sjukvården i Region Örebro län tagit fram en handlingsplan som stödjer verksamheterna i deras hygienarbete.
– Vårdrelaterade infektioner är fortfarande är ett stort problem, och vi vet att många av dem kan förebyggas. Med denna handlingsplan stärker vi vårt arbete för att skapa en säkrare vårdmiljö, säger Andreas Wladis, förvaltningsövergripande chefläkare i hälso- och sjukvården, Region Örebro län.
Var tredje vårdskada är en infektion
Enligt statistik drabbas årligen drygt 75 000 patienter i Sverige av en VRI, vilket kan leda till längre vårdtider och allvarliga komplikationer. Studier visar att mellan en tredjedel och hälften av dessa infektioner skulle kunna förebyggas genom förbättrad följsamhet av basala hygienrutiner. Därigenom skulle vi kunna minska undvikbart lidande och samtidigt frigöra vårdplatser. En god hygienisk standard är en viktig del av patientsäkerhetsarbetet och något som hälso- och sjukvårdslagen föreskriver.
Handlingsplan med tydliga riktlinjer
Regionens handlingsplan bygger på WHO:s evidensbaserade riktlinjer samt Socialstyrelsens vägledning för god hygienisk standard. Planen syftar till att skapa ett systematiskt och långsiktigt vårdhygieniskt arbete i hela regionen.
– Vi måste arbeta tillsammans för att minimera risken för smittspridning. Det handlar om att ha tydliga rutiner, men också om att skapa en kultur där ALLA tar sitt ansvar för hygienarbetet, säger Andreas Wladis.
Genom att minimera risken för smittspridning kan antalet VRI minskas, vilket i sin tur bidrar till att motverka antibiotikaresistens.
Nationellt samordning
Regionens arbete ligger i linje med regeringens skärpta insatser mot vårdrelaterade infektioner, där fokus ligger på att stärka uppföljningen av hygienrutiner och förbättra smittskyddsarbetet i hela landet. Regeringen gav i höstas Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att föreslå hur information om vårdhygien, riskfaktorer och vårdrelaterade infektioner ska dokumenteras och tillgängliggöras på alla nivåer för att möjliggöra nationellt aggregerad data.
Handlingsplan för att minska smittspridning och förebygga vårdrelaterade infektioner
Flera aktörer har en central roll i arbetet med att förhindra smittspridning:
- Regionen ansvarar för att erbjuda en vård med hög hygienisk standard.
- Vårdgivarna och verksamhetscheferna har ett organisatoriskt ansvar för att säkerställa att rutiner efterlevs.
- Enheten för vårdhygien stödjer hälso- och sjukvården genom att ge expertstöd och riktlinjer.
- Strama Örebro arbetar för en rationell antibiotikaanvändning för att motverka resistensutveckling.
- Smittskydd Örebro har en länsövergripande roll i att förebygga och hantera smittsamma sjukdomar.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 12 mars 2025