Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Logo for the website Logo for the website

Filmsatsning utbildar unga om kemikalier i vardagen

[Missing text '/views/newsarticlepage/index/published' for 'English']: 2022-01-11 08:34

Kemikalier finns överallt omkring oss och de kan påverka vår hälsa. Men vad kan vi göra för att minska mängden kemikalier i våra hem? Det får ungdomar lära sig tillsammans med Kemikaliepatrullen i en ny filmsatsning från Arbets- och miljömedicin. Filmen är fri att använda i utbildningssyfte.

Kemikaliepatrullen består av Adam, Greta och Khozama som under ledning av pedagogen Linn undersöker vilka kemikalier som finns i våra hem. Tillsammans undersöker de vardagsrummet, tvättstugan, badrummet samt köket och hittar produkter som elektronik, smink och husgeråd.

– Kemikalier kan påverka vår hälsa och de finns överallt omkring oss, inte minst i våra hem. Men genom några få enkla förändringar i vardagen kan vi minska den totala mängden kemikalier omkring oss, vilket är bra både för oss själva och för miljön, säger Ann-Christine Mannerling, yrkes- och miljöhygieniker vid Arbets- och miljömedicin i Örebro.

Samarbete med Kretsloppslandet

Genom ett samarbete med den interaktiva utställningen Kretsloppslandet vid Tekniska kvarnen i Örebro kommer filmen bland annat visas för skolklasser som besöker utställningen. Men även barn och ungdomar som besöker utställningen på helger kommer kunna se filmen.

– Kretsloppslandet har ett brett fokus och ger en fantastisk möjlighet för ungdomar att lära sig om avfall och återvinning, klimat, vatten och mycket mer. Kemikalierna i vår vardag är en naturlig del av detta och genom samarbetet når vi många unga som förhoppningsvis börjar tänka till om vad de kan göra i sin vardag, säger Ann-Christine Mannerling.

Did the content help you?

Last updated: Wednesday, March 9, 2022