Region Örebro läns utbildningscentrum organiserar utbildningsaktiviteter i form av kurser och seminarier riktade till ST-läkare och deras handledare. Utbildningarna är specialitetsövergripande (a- och b-delmål) och anpassade till Socialstyrelsens aktuella föreskrifter och målbeskrivningar (SOSFS 2015:8 respektive HSLF-FS 2021:8) för läkares ST.
Utbildningarna är avgiftsfria om anställning inom Region Örebro län finns. Externa deltagare antages i mån av plats och debiteras kursavgift.
Utbildningarna genomförs återkommande och ofta vid samma tidpunkt varje termin för att underlätta planeringen för såväl ST-läkare som kursorganisatör. Utöver nedanstående utbildningar erbjuds även seminarier/webinarier riktade till ST-läkare. Dessa annonseras separat i utbildningskalendern.
Tid, plats och information om anmälan tillvarje enskilt tillfälle hittar du i kalendern.
Våra kurser
Här nedan kan du läsa mer om innehållet i de kurser vi erbjuder ST-läkare och handledare.
Startseminariet skapar förutsättningar för nya ST-läkare och handledare att lära känna varandra och få samsyn runt hur målbeskrivning för aktuell ST ska uppnås. Socialstyrelsens krav på upprättande av individuellt utbildningsprogram (IUP) under läkare specialisttjänstgöring (ST) uppfylls genom seminariet som omfattar 2 heldagar.
Utbildningsaktiviteter och sidoutbildningar planeras in samtidigt som adept och handledare även får allmän information om nationella regelverk för ST-utbildning och regionala riktlinjer för ST/BT inom Region Örebro län.
Inom ramen för seminariet ingår även fortbildning inom klinisk handledning i form av interaktiv föreläsning runt teman som återkoppling och instrument för kompetensbedömning. Tid avsätts för reflektion över ST-utbildningen i relation till vårdproduktion och sjukvårdsorganisation.
Under startseminariet upprättar ST-läkare och handledare tillsammans en utbildningsplan. Startseminariet kompletterar den grundläggande handledarutbildning som krävs under ST men ersätter inte denna.
Om anmälan
Både ST-läkare och handledare behöver anmäla sig till startseminariet.
Sista datum för anmälan gäller med reservation för att seminariet kan bli fullbokat före detta datum.
Max 20 ST-läkare med handledare kan erbjudas plats vid varje seminarietillfälle.
Läs mer och anmäl dig
Är du ST-läkare, har gått grundutbildningen i ledarskap (LuST) och är intresserad av att fördjupa dina kunskaper i ledarskap? Då har du möjlighet att gå regionens fördjupningsutbildning Att fortsätta leda och utvecklas.
Vi bjuder nu in till en fortsättningskurs för dig som är intresserad i ämnet ledarskap. Under tre dagar i internatform går vi in lite mer på djupet inom teman som rör konflikthantering, förändringsarbete och ledarskap.
Välkommen till tre spännande dagar på internat!
Innehåll
- Att utvecklas som ledare.
- Konflikt och konflikthantering
- Hur hanterar jag motkrafter och konflikter på arbetsplatsen? - Förändring och förändringsarbete
- Att leda i förändring och utveckling
Förkunskaper
Du är ST-läkare i Region Örebro län och har gått antingen kursen LuST eller våra gamla kursveckor Ledarskap, kommunikation, etik och retorik. Du är intresserad av ledarskap och vill utvecklas vidare. Du kanske är nyfiken på vad ett framtida ledningsuppdrag skulle innebära men du behöver inte vara säker på att du vill axla det ansvaret.
Anmälan och kostnad
Kursen betalas av Region Örebro län och är för dig som ST-läkare kostnadsfri. Avanmälan upp till fyra veckor innan kurs debiteras ej. Vid återbud senare än fyra veckor innan kursstart debiteras din klinik 8250 kronor.
Mer information om anmälan kommer.
Övrigt
Om du redan nu är inriktad på att bli chef så rekommenderar vi att du går utbildningen Morgondagens ledare. Mer information finns på Region Örebro läns intranät.
Kontakt
Kursen hålls vid två tillfällen under vårterminen och höstterminen, måndag-torsdag första veckan, måndag-tisdag andra veckan. Etikutbildningen sker vid separat tillfälle och ingår inte längre som en del i LuST- kursen.
Innehåll
Att vara specialistläkare idag innebär att du förväntas behärska fler förmågor och färdigheter än de rent medicinska. Syftet med den här kursen är att ge översiktliga kunskaper/färdigheter inom flera områden. Tyngdpunkten kommer ligga på ledarskap och patientsäkerhet.
Läkarrollen innebär att du i många sammanhang är ledare/handledare till exempel i vårdteam eller för studenter och även kan ses som den som leder arbetet med patienterna. Du får genom kursen en inblick i vad det innebär att vara chef och ledare.
Under veckan går vi bland annat igenom självkännedom, grupprocesser och hur den organisation ser ut som vi arbetar i. Du får lära dig om patientsäkerhet- och kvalitetsarbete, vilka stödfunktioner som finns i regionen för detta samt får även möjlighet att träna på att göra en riskanalys.
Kurskrav
Du förväntas närvara under kursens alla moment. Eventuell akut frånvaro kan medföra att komplettering behöver göras.
Anmälan
Vid avanmälan senare än tre veckor innan kursstart eller utebliven närvaro kommer din klinik att debiteras 1500 kronor per dag.
Anmälan sker via utbildningsportalen Ping pong. Tänk på att du måste vara inloggad med ditt personliga användar-id på datorn och inte gruppinloggning för att din anmälan ska fungera.
Läs mer och anmäl dig i Utbildningsportalen
Kursdatum
Vårtermin: vecka 18 samt vecka 22
Hösttermin: Vecka 45 samt vecka 47
Kontakt
Modulveckan är uppbyggd av moduler inom olika ämnesområden. Utifrån vilka B-delmål du ska uppfylla för att nå specialistkompetens samt vilka behov du har väljer du att söka till de moduler du behöver.
Dessa moduler ingår i modulveckan:
- Måndag: Prevention - delmål b1, b2/STb1, STb2
- Tisdag: Försäkringsmedicin - delmål b4/STb3
- Onsdag och torsdag: Palliativ medicin - delmål b1, b5/STb1, STb4
- Fredag: Läkemedel - delmål b3/BT15
Kurskrav
Obligatorisk närvaro under kursens alla moment, detta gäller oavsett om du går hela veckan eller enstaka moduler. Du måste närvara hela kursdagen/kursdagarna för att få intyg. Eventuell akut frånvaro kan medföra att komplettering behöver göras.
Kursdatum
Vårtermin: vecka 15 (2025)
Hösttermin: vecka 43
Vi använder oss av fasta kursveckor om inget annat anges.
Anmälan
Anmälan till kurserna inom modulveckan görs i Utbildningsportalen. Du anmäler dig till varje kurs separat.
I samband med anmälan kommer du placeras på väntelista. Efter att anmälningstiden gått ut görs urval bland alla sökande. Kortast tid kvar av ST-tjänstgöring prioriteras. Du kommer att få antagningsbesked via e-post inom en månad efter att anmälningstiden gått ut.
Vid avanmälan senare än tre veckor innan kursstart eller utebliven närvaro kommer din klinik att debiteras 1 500 kronor per dag.
Kontakt
Om kurserna
Syfte och mål
Försäkringsmedicin definieras som ett kunskapsområde om hur funktionstillstånd, diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av sjukdom och skada påverkar och påverkas av olika försäkringars utformning samt därmed relaterade överväganden och åtgärder inom berörda professioner. Som läkare i de flesta kliniska specialiteter träffar du patienter där du förväntas ta ställning till sjukskrivning i relation till funktionsnivå.
Efter genomgången kurs förväntas du:
- hantera sjukdoms- och skadebegreppet i förhållande till funktionsnedsättning och aktivitetsbegränsning hos kvinnor och män.
- ha förståelse för och stödja varje individs resurser trots sjukdom eller skada.
- förstå och kunna förklara lagar och förordningar som reglerar försäkringsmedicinska frågeställningar.
- ha kunskap om konsekvenserna av sjukskrivning.
Föreläsare
Utbildningen leds av både externa föreläsare och föreläsare från Region Örebro län.
Pedagogisk metod
Föreläsning och grupparbete
Kursdatum
Tisdag i modulveckan (vecka 17 eller vecka 43)
Delmålsuppfyllelse
B4
Anmälan
Mer information och anmälan finns i utbildningsportalen.
Kontakt
Syfte och mål
Det är väl belagt att levnadsvanor orsakar majoriteten av västvärldens stora folksjukdomar och som specialistläkare skall du kunna ge råd och vägleda utifrån rådande kunskap. Denna dag belyser preventivt arbete ur både ett samhälls- och ett sjukvårdsperspektiv.
Efter genomgången kurs förväntas du:
- kunna redogöra för hälsans bestämningsfaktorer.
- ha fått en fördjupad kunskap om hur du som läkare kan bidra till att förbättra prognosen för patienter med livsstilsrelaterad sjukdom liksom vilka utmaningar som finns i det arbetet.
- ha kännedom om vilka stödfunktioner som finns inom regionen för arbete med levnadsvanor.
Föreläsare
Utbildningen leds av både externa föreläsare och föreläsare från Region Örebro län.
Pedagogisk metod
Föreläsning, seminarium och övningar.
Kursdatum
Måndag i modulveckan (vecka 17 eller vecka 43)
Delmålsuppfyllelse
STb1, STb2 och b1, b2
Anmälan
Mer information och anmälan finns i utbildningsportalen.
Kontakt
Syfte och mål
Nästan överallt i sjukvården hittar vi patienter som är i ett palliativt skede. Som specialistläkare inom flertalet specialiteter skall du kunna klara av att sköta en basal palliativ vård på egen hand även om specialiserade team finns att tillgå.
Efter genomgången kurs förväntas du:
- kunna identifiera en palliativ patient och genomföra ett brytpunktsamtal.
- kunna principerna bakom symtomlindring
- kunna identifiera och veta hur du skall hantera akuta palliativa tillstånd.
Föreläsare
Utbildningen leds av både externa föreläsare och föreläsare från Region Örebro län.
Pedagogisk metod
Föreläsning, seminarium och övningar.
Kursdatum
Onsdag - torsdag i modulveckan (vecka 17 eller vecka 43)
Delmålsuppfyllelse
b1, b5/STb1, STb4
Anmälan
Mer information och anmälan finns i utbildningsportalen.
Kontakt
Syfte och mål
Dagen syftar till att repetera basal farmakologi samt belysa hälsoekonomiska aspekter och miljöaspekter på läkemedelsbehandling. Teori varvas med grupparbete utifrån fallbeskrivningar.
Efter genomgången utbildningsdag förväntas du:
- kunna genomföra en läkemedelsgenomgång.
- kunna uppvisa kunskap om hur din patients ålder, kön, vikt och njurfunktion påverkar vilken farmakoterapi du erbjuder.
- kunna föra ett kritiskt resonemang runt läkemedelsinformation
- ha kännedom om vilken impact olika läkemedelsbehandlingar har på miljö och samhällsekonomin.
Föreläsare
Utbildningen leds av både externa föreläsare och föreläsare från Region Örebro län.
Pedagogisk metod
Föreläsning och grupparbete
Kursdatum
Fredag i modulveckan (vecka 17 eller vecka 43)
Delmålsuppfyllelse
B3
Anmälan
Mer information och anmälan finns i utbildningsportalen
Kontakt
Studierektor och kursledare
Innehåll
- Introduktion till regelverket
- Allmän förvaltningsrätt
- Offentlighetsprincipen och förvaltningslagen - Sekretess
- Inre och yttre sekretess
-Sekretessbrytande regler - Informationssäkerhet och patientdatalagen
- Journalföring, sammanhållen journalföring, journalen på nätet, spärrar, loggar, åtkomstkontroll, dataintrång m.m. - Integritet
Patientsäkerhet och ansvarsfrågor
Delmålsuppfyllnad enligt 2015:A6 2021:BT3
OBS! ST som läser enligt 2021 går juridikkursen under BT och ej under ST:n.
Föreläsare
Utbildningen leds av både externa föreläsare och föreläsare från Region Örebro län.
Anmälan
Anmäla sker i utbildningsportalen. Kursanmälan inför vårterminen öppen 1-30 november och inför höstterminen 1-31 maj. För kursdatum se utbildningsportalen.
Vid avanmälan senare än tre veckor innan kursstart eller utebliven närvaro kommer din klinik att debiteras 1500 kronor.
Läs mer och anmäl dig via Utbildningsportalen
Kontakt
Övergripande ST-studierektor
Syfte och mål
Kursen ska bidra till att deltagarna:
- kan identifiera, formulera och hantera värdekonflikter och etiska problem i den kliniska vardagen
- ha kännedom om metoder för att analysera etiska problem på ett strukturerat sätt med utgångspunkt i medicinetiska principer och andra vårdetiska teorier, samt kunna genomföra grundläggande etisk analys
- reflektera kring faktorer som påverkar hantering av etiska problem i teamarbetet
- ha kunskap om olika gruppers utsatthet och hur utsatthet kan kompenseras i kontakt med hälso- och sjukvården
- ha kunskap om det etiska underlaget för personcentrerad vård och hur detta kan påverka kliniskt arbete
Kursen omfattar två heldagar, förlagda i direkt anslutning till utbildningsdagen "Juridik, informations- och patientsäkerhet för ST-läkare". Kursen genomförs företrädelsevis på plats.
Inför kursen: Deltagarna ska reflektera kring en självupplevd klinisk situation där etiska värden är i fokus, och vara förbered att presentera denna.
Pedagogisk metod: Föreläsningar, fallbaserade gruppdiskussioner, färdighetsträning i etisk analysmetod, samt etisk reflektion enskilt och i grupp utifrån egenupplevda kliniska situationer.
Anmälan: Efter att anmälningstiden gått ut görs urval bland alla sökande och kortast tid kvar av ST-tjänstgöring prioriteras. Du kommer att få antagningsbesked inom en månad efter att anmälningstiden gått ut.
Kursdatum
Kursen ges en gång/termin.
OBSERVERA - Vid avanmälan senare än tre veckor innan kursstart eller utebliven närvaro kommer din klinik att debiteras 1500 kr per dag.
Kursen Vetenskapligt förhållningssätt arrangeras av Universitetssjukvårdens forskningscentrum. OBS! Ansökningsdatum tidigt på vårterminen.
Örebro Universitet och Region Örebro län erbjuder tillsammans flera utbildningar för dig som är eller ska bli handledare.
Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?
Wenn Sie Feedback dazu senden möchten, was wir besser machen können, können Sie dies tun
Vielen Dank für Ihre Einreichung
Zuletzt aktualisiert: Montag, 27. November 2023