Personen i fokus – ny verktygslåda för att arbeta personcentrerat
Publicerad: 2024-02-19 16:29
Nu finns en verktygslåda med innehåll som rör personcentrerat arbetssätt som kan vara till nytta för dig på omställningsresan till ett mer personcentrerat arbetssätt. Det personcentrerade arbetssättet är en av grundpelarna i omställningen till nära vård.
Du är en viktig del i förflyttningen till en mer nära vård. En av grundpelarna i omställningen är att vi behöver arbeta mer personcentrerat. Hur gör vi det?
Vad är personcentrerat arbetssätt?
Personcentrerat arbetssätt innebär att se den enskilda personen, involvera och anpassa efter personens behov, resurser och förutsättningar, framför din eller din verksamhets. Även personens anhöriga kan vara del i det här.
Se den du möter som personen den är – inte bara som en patient, brukare eller vårdtagare.
Verktygslåda för personcentrerat arbetssätt
Att arbeta personcentrerat gör vi i regional och kommunal vård. Men ibland kan vi fastna i gamla mönster och kanske behöva stanna upp och reflektera – "kan jag göra något annorlunda?". Nu finns ett informationsmaterial om personcentrerat arbetssätt. Materialet riktar sig till både kommunala och regionala verksamheter och finns på vår gemensamma webbsida för omställning nära vård: naravard.regionorebrolan.se. Här hittar du materialet.
Materialet består bland annat av:
- Filmer om personcentrerat arbetssätt och exempel och inspiration från vardagen
- Mätverktyg
- Dialogduk
- Bildspel om personcentrerad retorik från SKR
Personcentrerad retorik – patient eller person?
Sveriges regioner och kommuner (SKR) har tagit fram ett material om personcentrerad retorik. Konceptet med personcentrerad retorik visar hur vi med användning av ord kan öva på att främja en mer personcentrerad hälso- och sjukvård och omsorg. Genom att vi säger person till en person i stället för individ eller patient, ser vi hela personen. En person är mera än en patient. Alla kan vi vid ett eller flera tillfällen vara patienter. Men vi är först om främst personer.
Arbetet sker i samverkan mellan:
I vårt läns gemensamma målbild för omställningen står det bland annat att Vi tar vara på personens och anhörigas kunskap, erfarenheter och förmåga, Personens behov är vår gemensamma utgångspunkt – inte gränsdragning eller ansvarsområden och Vi tar ansvaret för relationen med personen. Vi skapar kontinuitet – vi samordnar insatserna och ser till att alla har rätt information.
Här hittar du Örebro läns målbild och färdplan för omställningen till nära vård.
Tips! Näravårdpodden
SKR har en podcast om nära vård. Här finns ett avsnitt med temat personcentrering på alla nivåer. Här hittar du fler avsnitt av Näravårdpodden.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 8 april 2024