Covid-19 – få förändringar inom vård och omsorg när sjukdomen får ny klassificering
Publicerad: 2022-03-29 20:21
Den 1 april klassas covid-19 inte längre som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom. Covid-19 är fortsatt anmälningspliktig, och Folkhälsomyndigheten har beslutat att covid-19 även fortsatt ska smittspåras i verksamheter som vårdar eller har omsorg om personer med en hög risk att bli allvarligt sjuka av covid-19. Rekommendationer om vem som ska provtas för covid-19 ändras inte.
Riksdagen har i enlighet med Folkhälsomyndighetens hemställan till regeringen från den 3 februari 2022 och utifrån regeringens proposition beslutat att covid-19 inte längre ska klassas som allmänfarlig- och samhällsfarlig sjukdom från och med den 1 april 2022.
Den ändrade klassificeringen sker utifrån att många människor nu är vaccinerade och att pandemin därför är i ett stabilare och mer hanterbart läge. I vård- och omsorgsmiljö där äldre personer, eller personer med andra riskfaktorer, bor eller vårdas tillsammans finns även hos vaccinerade risk för allvarliga konsekvenser av covid-19 om smittspridning sker. Förebyggande åtgärder, smittspårning och testning behöver därför fortfarande finnas kvar inom vård- och omsorgsmiljö.
Covid-19 är fortsatt anmälningspliktig
Regeringen har beslutat att covid-19 ska fortsätta att vara anmälningspliktig, för att kunna motverka spridning inom riskmiljöer såsom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen. Konstaterade fall ska därför anmälas från det kliniska laboratoriet till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten. Anmälan covid-19.
Smittspårning
Covid-19 är fortsatt smittspårningspliktig i vissa miljöer. Enligt Folkhälsomyndighetens beslut ska smittspårning fortfarande ske när fall av covid-19 upptäcks inom slutenvård och omsorgsverksamhet som vårdar eller har omsorg om personer med en hög risk att bli allvarligt sjuka av covid-19.
Den regionala vägledningen för smittspårning uppdateras den 1 april: Smittspårning/Screening covid-19 • Vårdgivare Region Örebro län (regionorebrolan.se)
Testning för covid-19
Rekommendationerna om vem som bör provtas för covid-19 kvarstår och förändras inte den 1 april. Verksamheter behöver vara uppmärksamma på symtom på covid-19, även milda symtom, hos patienter, omsorgstagare och personal och då ta prov.
Lådor med testkit finns fortsatt kvar runt om i länet.
Läs mer om aktuell provtagningsindikation, vem som ska ta prov och hur provtagning går till i Örebro län: Provtagning • Vårdgivare Region Örebro län (regionorebrolan.se)
Stanna hemma vid symtom på covid-19
Vård- och omsorgspersonal ska fortsatt stanna hemma när de är sjuka med symtom som kan vara covid-19. Du som arbetar patientnära eller nära omsorgstagare rekommenderas ta prov vid symtom på covid-19.
- Om testet är negativt kan du gå tillbaka till arbetet när du känner dig frisk igen.
- Om testet är positivt rekommenderas du stanna hemma från arbetet den tid du bedöms smittsam för att förhindra att du smittar andra. Information till dig som testat positivt: Smittskyddsblad • Vårdgivare Region Örebro län (regionorebrolan.se)
Om du haft bekräftad covid-19 senaste tre månaderna ska du stanna hemma tills du känner dig frisk igen, men behöver inte testa dig för covid-19.
Screening
Screening för covid-19 för patienter som läggs in från akutmottagningen, samt vid flytt till särskilt boende kvarstår under ytterligare en period framöver.
- Patienter som har låg risk för covid-19 och som läggs in från akutmottagningen för annan åkomma bör även fortsättningsvis screenas med antigentest enligt befintlig rutin Användning av antigentest Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test Device på akutmottagningar i Region Örebro län.
- Patienter och vårdtagare ska screenas för covid-19 vid flytt till särskilt boende för äldre, inklusive LSS, samt vid utskrivning till hemmet när behov av stöd från hemtjänst eller hemsjukvård finns. Smittspårning/Screening covid-19 • Vårdgivare Region Örebro län (regionorebrolan.se)
Sjukskrivning och smittbärarpenning
För sjukskrivning som påbörjas till och med den 31 mars gäller den tillfälliga regeländringen, det vill säga sjukintyg från dag 15. För sjukskrivning som påbörjas 1 april och framåt krävs sjukintyg från dag 8. De tillfälliga reglerna runt smittbärarpenning liksom ersättning till riskgrupper vid covid-19 upphör 1 april.
Mer information
Covid-19 ska fortsatt smittspåras i vård och omsorg — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 29 mars 2022