Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Vårdgivarwebben

För personal inom vård och omsorg

Barn- och ungdomsmedicins mobila team skapar genvägar för familjer med många vårdkontakter

Publicerad: 2024-10-14 13:59

Barn- och ungdomsmedicins mobila team, Mobila barnteamet, har funnits i 20 år. Det startade för att det fanns behov av hemsjukvård för att barn skulle slippa vara så mycket på sjukhuset. Teamet utgår från USÖ men har hela Örebro län som upptagningsområde.

I dag består Mobila barnteamet av fyra barnspecialistsjuksköterskor Linnéa och Martin som sköter och planerar den dagliga verksamheten; Monica som ger familjer, assistenter och skolpersonal utbildning och Smedra som stöttar upp vid sjukdom och vid tillfälliga inskrivningar i Mobila barnteamet. Dessa tillfälliga inskrivningar kan vara barn som under en kortare tid behöver antibiotika intravenöst och som då inte behöver ta sig till sjukhuset en gång per dag.

- Både tekniken och sjukvården har gått framåt sedan Mobila barnteamet startade. De barn som vi träffar nu är mycket sjukare. Det kan till exempel vara barn som behöver respirator, säger Linnéa.

ALQS1844.JPG

Förutom att göra hembesök (provtagningar, behandlingar, omläggningar, tillväxtkontroller med mera), fungerar Mobila barnteamet som 1177 dit barnen och deras vårdnadshavare kan höra av sig för sjukvårdsrådgivning. Linnéa och Martin sköter också materialhantering och ser till att medicintekniska produkter i hemmet fungerar.

- Mobila barnteamets funktion bygger på att vårdnadshavarna sköter om sina barn i hemmet, vi har inget omvårdnadsansvar. Däremot ger vi medicinsk- och social stöttning samt omvårdnadsråd, säger Martin.

I nuläget är 35 barn inskrivna i Mobila barnteamet. Antalet besök varierar både i antal och längd, men i genomsnitt gör Linnéa och Martin ca 2-3 hembesök per dag. Däremellan har de mycket telefonkontakt med familjerna och är spindeln i nätet när det gäller barnets vårdkontakter.

- På så sätt kan vårdnadshavarna få mer tid att vara föräldrar med sina barn, i stället för att sitta i telefon med olika vårdinstanser, säger Linnéa.

Samverkar utifrån barnets behov

- Vi samverkar med alla runt barnet utifrån vad hen behöver. Det kan till exempel vara kommunen, skolan eller hälso- och sjukvården i andra regioner, säger Martin.

- När barnet fyller 18 år blir vårdkontakterna så många fler. Barnsjukvården och vuxensjukvården tänker olika på många punkter. Vi behöver hjälpas åt för att övergången ska bli så bra som möjligt, säger Linnéa.

Nästa steg för mobila barnteamet

Målet är att Mobila barnteamet ska finnas även på kvällar och helger. Med en extra resurs på avdelning 26 skulle det finnas en flexibilitet för personal att kunna åka på oplanerade hembesök. För att det ska bli verklighet behövs en god bemanning på avdelningen.

- Vi ser ljust på framtiden, säger Linnéa och Martin.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 18 oktober 2024