Region Örebro läns webbplats för personal inom vård och omsorg.

Region Örebo county Region Örebo county
Search

NPÖ i praktiken: ”Äntligen tänkte jag!”

Published: 2024-05-31 14:10

Ett enkelt verktyg för att dela information om en patient med andra vårdaktörer är viktigt. Ett verktyg för det här är NPÖ, nationell patientöversikt. Från februari i år kan Region Örebro län ta del av information från norra länets kommuner. Hur har det här fungerat i praktiken?

Vi har kollat med Anna Lassfolk Johansen. Hon är vårdsamordnare på Kopparbergs vårdcentral.

– NPÖ gör det nu enkelt för oss som jobbar i Region Örebro län att få tillgång till viss patientinformation från de norra kommunerna – det är bra, säger Anna.

Tidigare har Anna jobbat som sjuksköterska i Ljusnarsbergs kommun. Där var hon en flitig användare av NPÖ och tog del av vad Region Örebro län delade.

När Anna började jobba på Kopparbergs vårdcentral i regionen var saknaden av att ta del av andra vårdgivares (kommunernas) information i NPÖ stor.

– Äntligen!!! Sa jag när jag fick höra att kommunerna i norra länsdelen skulle börja producera i NPÖ, säger Anna.

Samskapa_intra.png

Genom att producera och konsumera i NPÖ kan vårdgivarna komma varandra närmare och ta ett helhetsgrepp om patienten.

Producenter och konsumenter

NPÖ har funnits länge i regionen men det var i februari i år som kommunerna i norra Örebro län började dela delar av sin HSL-dokumentation i NPÖ till vårdgivare i Region Örebro län. Tidigare har kommunerna kunnat ta del av patientinformation som vi har delat. Nu har vi alltså ett utbyte.

NPÖ kan ses ur två perspektiv – den vårdinformation vi själva tillgängliggör (producerar) och den information vi kan ta del av från andra vårdgivare (konsumerar).

Anna, hur har det gått sen införandet?

– Väldigt bra! Jag har längtat efter det här. Det underlättar för mig i min arbetsvardag då det är enkelt att söka och hitta information som jag behöver om någon patient. Det kan handla om att se inbokade besök, telefontider och så vidare. Och det kommer i kronologisk ordning i NPÖ vilket är bra.

Även mötet med patienten blir smidigare på sätt och vis.

– Patienten tror att vi ser allt som finns dokumenterat om dem. Men det gör vi ju inte. Det blir smidigare bakom kulisserna med NPÖ när vi kan ta del av kommunernas information. Innan fick man lyssna på det patienten sa och i efterhand ta kontakt med sköterska, arbetsterapeut eller vem man nu söker i kommunen. Men med informationsutbytet i NPÖ ser vi mycket och det underlättar i mitt arbete och personen i fråga behöver inte upprepa sin sjukdomshistoria på samma sätt.

Anna tycker även att det är bra att hon i NPÖ kan se planerade tider framöver hos specialistmottagare.

– Det använder jag jättemycket. Det kan man inte se i andra verktyg.

Personen i fokus och en god och nära vård

Med NPÖ och genom att konsumera andra vårdgivares patientinformation kan vårdgivarna komma varandra närmare och ta ett helhetsgrepp om patienten.

– Det blir inte lika mycket "vi och dem", säger Anna. Vi frångår lite vilken organisation vi tillhör och har i stället fokus på patienten. Vi utvecklar en samverkan här.

Genom att ha fokus på personen och samordna vården skapas en mer effektiv vårdupplevelse. Det här bidrar till en god och nära vård.

Fakta – frågor och svar

Vad är NPÖ?
NPÖ gör det möjligt för vårdgivare att dela journalinformation från hälso- och sjukvården med varandra genom att legitimerad vårdpersonal kan ta del av journalinformation som finns hos andra vårdgivare. Men det finns vissa kriterier, se nästa fråga:

När kan jag använda NPÖ?
Det finns vissa kriterier som behöver uppfyllas för att vårdpersonal ska ha rätt att ta del av information som finns hos andra vårdgivare:

• Uppgifterna rör en patient där det finns en aktuell patientrelation.
• Uppgifterna kan antas ha betydelse för att förebygga, utreda eller behandla sjukdomar och skador hos patienten inom hälso- och sjukvården.
• Patienten har gett sitt samtycke.

Vem ska använda NPÖ?
Sen 1 februari 2024 använder vårdpersonal i Region Örebro län NPÖ för att ta del av norra länsdelens kommuners HSL-dokumentation om patienter (kommunerna Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Hällefors).

Hur fungerar NPÖ?
Här, hos Inera, kan du läsa om hur NPÖ fungerar.

Vilken information från kommunerna kan jag se i NPÖ?
Kommunerna i norra länsdelen delar följande information:
• vård- och rehabplaner
• ADL-bedömning – ADL står för aktiviteter i det dagliga livet och är en bedömning av en persons funktionsförmåga och behov av hjälp med olika aktiviteter.

Informationen gäller för patienter som har kontakt med kommunens arbetsterapeut, inom kommunal hemsjukvård på Korttidsavdelning, SÄBO eller gruppbostad (Särskilt boende för äldre eller enligt biståndsbeslut LSS).

Varför är det bara norra länsdelens kommuner som delar information?
Norra länsdelens kommuner är först ut. Målet är att alla kommuner i Örebro län ska dela journalinformation med NPÖ.

Vill du veta mer om NPÖ?
• Här kan du läsa mer om NPÖ, hos Inera.

Did the content help you?

Last updated: Friday, May 31, 2024